BIVŠI PRIPADNICI VOJSKE I POLICIJE UHIĆENI ZBOG ZLOČINA NAD BOŠNJACIMA: Iskočilo i ime jednog zastupnika!

screenshot

Sedam bivših pripadnika vojske i policije bosanskih Srba uhitila je u srijedu policija u Bosni i Hercegovini pod sumnjom da su počinili ratne zločine nad civilima bošnjačke nacionalnosti, potvrdilo je Tužiteljstvo BiH koje vodi istragu.

Identitet uhićenih nije potvrđen, no lokalni mediji navode kako je među njima ratni zapovjednik policije u mjestu Sokolac Dragan Obradović te nekadašnji parlamentarni zastupnik Srpske demokratske stranke (SDS) Milan Tupajić.

Iz Tužiteljstva je navedeno kako tragaju za još jednim osumnjičenikom koji je lociran u inozemstvu i bit će zatraženo njegovo izručenje.

Sve ih se tereti da su sudjelovali u ubojstvima većeg broja Bošnjaka iz mjesta Novoseoci u sokolačkoj općini.

Paravojne postrojbe bosanskih Srba to su selo napale u rujnu 1992., a zarobljene muškarce, starce i dječake odvojili su od žena te ih potom odveli na jedan deponij smeća i tamo ih strijeljali. Žene su prognali ka Sarajevu.



Među ubijenima bilo je i malodobnih dječaka. Najmlađa žrtva imala je 14 godina, a najstarija 82 godine.

Žrtve su pronađene i identificirane nakon rata, a forenzičkom je istragom utvrđeno kako su na njima brojne rane prouzročene vatrenim oružjem.

Nakon ubojstva i progona cjelokupnog stanovništva Novoseoca napadači su minirali i mjesnu džamiju, a ostatke su odvezli na smetlište na kojemu su ubili zarobljene te su njihova tijela zatrpali ostacima bogomolje.

Tužiteljstvo BiH navelo je kako je istragom o ovom zločinu obuhvaćen i Radislav Krstić, bivši general vojske bosanskih Srba, kojega je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osudio na 35 godina zatvora zbog sudjelovanja u počinjenju genocida. Krstić izdržava zatvorsku kaznu u Poljskoj i tamo će ga ispitati tužitelji Tužiteljstva BiH.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI