Bivši predsjednik Josipović: ‘Bandića još nebih otpisivao kao važnog političkog faktora’

twitter

Bivši predsjednik RH Ivo Josipović je u N1 Studiju uživo komentirao je rezultate predsjednički izbora te kako bi Zoran Milanović kao novoizabrani predsjednik mogao utjecati na vanjskopolitički smjer Hrvatske.

Bivši predsjednik Ivo Josipović je prvo dao svoj komentar na izborne rezultate. On smatra kako je ovaj rezultat odraz nekoliko razloga.

“Ja sam od početka znao da je Zoran Milanović neusporedivo bolji kandidat od Kolinde Grabar-Kitarović. Međutim, imao sam sumnju u rezultat zato što znamo kako HDZ-ova mašinerija radi. Dodatan faktor je, međutim, tu bio ne samo nakupljeni odium prema načinu kako se ponašala predsjednica, pa mnogi desni birači nisu izašli na izbore ili su čak glasali za Milanovića.”

“Ali se pojavio i taj sukob na desnici u HDZ-u i izvan HDZ-a koji je sasvim sigurno bio opstruktivan na rezultat Grabar-Kitarović”, dodao je bivši predsjednik.

Objasnio je i toliko spominjanju tvrdu kohabitaciju premijera i predsjednica koju je spomenuo premijer Plenković.



“Ja to razumijem kao, prije svega, gard premijera prema svom glasačkom tijelu koji taj gubitak na izborima koji – htio ne htio ipak ide i na njegovu dušu – stvara dojam njegove odlučnosti, suprostavljanja i opozicije Milanoviću.”

“Hoće li to doista tako biti, to ćemo tek vidjeti. Ja mislim da je riječ o dva razumna političara – Milanoviću i Plenkoviću – koji će znati gdje su granice mogućih sukoba, gdje treba stati napraviti kompromis.”

Rekao je što smatra, koliki je teret Kolindi Grabar-Kitarović na ovim izborima bio i predsjednik Zagreba Milan Bandić.

“Ovo je trenutak krize povjerenja u gradonačelnika i sasvim sigurno je ta bliskost predstavljala određeni, iako su očekivanja bila drugačija”, istaknuo je Josipović.

“Ja imam jednu svoju teoriju o tome da nas građani vide svakoga u različitim ulogama s obzirom na njegova svojstva. Tako je bilo na izborima u kojima sam ja pobjedio Bandića. Tvrdim da smo tada išli na izbore za gradonačelnika da bi on mene pobijedio.

Zašto? Zato što građani kada gledaju konkretnog političara ne bi za njega glasali za bilo koju funkciju.”

Dodao je i sljedeće: “Ja stoga ne bih zanemario Bandića kao politički faktor, posebno na gradskoj razini, bez obzira na ovo nezadovoljstvo, dok očito na državnoj razini teže može ostvariti nekakav uspjeh.”

Zaključno je komentirao koliko predsjednik može utjecati na vanjsku politiku države.

“Predsjednik, ako to hoće, na planu međudržavnih odnosa, može dosta napraviti.”

“Tu je uloga predsjednika zaista važna i moje očekivanje i nada je da bi Zoran Milanović mogao doprinijeti poboljšanju odnosa sa susjedima. Iako znam, i treba biti realan – raditi na poboljšanju odnosa s Tadićem i Vučićem nije ista stvar.”

Osvrnuo se i na odnose s BiH.

“S druge strane, imamo taj sindom već, moram reći odnosa s BiH. Predsjednica je stalno dolijevala ulje na vatru u tim odnosima, kao i odnosima sa Srbijom. To je bio jedan mehanizam međusobnih sukobljavanja koji je u prvom redu služio za unutarnjepolitičke potrebe.”

“Predsjednik države poput Milanovića sada nema takvu potrebu da potpaljivanje vatre u odnosima sa susjedima sebi stječe neke poene – jer je drugačjii, nadam se da je drugačjii, nego što je bila Grabar-Kitarović”, kazao je Josipović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI