BIVŠI MINISTAR U PROBLEMIMA: Vijeće Fakulteta hrvatskih studija izglasalo njegovu smjenu s mjesta dekana

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Za privremenog dekana Fakulteta hrvatskih studija, bivši ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić odabran je u prosincu 2019. godine, no sada je Fakultetsko vijeće izglasalo njegovu smjenu, javlja Jutarnji list.

Njegov opoziv predložio je, a Vijeće naposljetku i podržalo, predstojnik Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo, Stjepan Šterc. Barišića tereti da vraća fakultet u “nemirne vode” vođen vlastitim interesima. Ističe nadalje kako je takvim postupanjem izazvao veliko podcjenjivanje i vrijednosti i dostojanstva svih djelatnika i njihovo svođenje na usputnost. Tvrdi dalje kako je vodio fakultet oslanjajući se na političku podršku iako su se tome protivili djelatnici, prodekani i predstojnici.

Šterc u dobrobit smjene ističe i kako se nada “nastavku zajedničkog daljnjeg djelovanja u svim budućim fakultetskim razvojnim koncepcijama u atmosferi dogovora, suglasja, dostojanstva i znanstvene osobnosti”.

Smjenom Barišića, tvrdi, vratit će se “akademska atmosfera na Fakultet hrvatskih studija i izbjeći daljnje i nove podjele, pogotovo među mlađim generacijama”.

Ipak, konačnu odluku o Barišićevu prestanku mandata, trebao bi potvrditi Senat Sveučilišta koji bi, ako to učini, trebao imenovati obnašatelja dužnosti dekana, sa zadatkom izbora novoga dekana.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI