BIVŠI MINISTAR FINANCIJA O INFLACIJI: ‘Trenutno postoje dva straha, od inflacije i od recesije’

Screenshot: VETO

Inflacija je sve veća u Hrvatskoj, a o tom problemu za N1 je govorio Boris Lalovac, bivši ministar financija.

“Bojim se da sve ono što nam dolazi, a dolazi i sezona i ona uvijek podigne dio cijena, dolazi zaokruživanje eura, neizvjesnost oko plina… Bila inflacija 9, 10 ili 11 posto građani to već dobrano osjećaju. Sve zemlje koje su Bliže Rusiji imaju veće stope inflacije. Imate tri skupine zemalja, prvu gdje je Hrvatska, s Mađarskom, Srbijom, Makedonijom sa stopom 7 ili 8 posto, onda Češka, Slovačka s 12 do 13 posto i onda baltičke zemlje s 15 posto, a onda imate Maltu s 4 posto. Zašto je to tako? Jedan od odgovora je različita energetska politika”, rekao je.

Istaknuo je kako trenutno postoje dva straha, oni od inflacije i onaj od recesije. Također, zato što se stope inflacija u europskim zemljama toliko razlikuju, Europska centralna banka je neodlučna oko mjera za smanjenje inflacije.

Za uvođenje eura smatra kako “ne treba odgoditi ulazak u eurozonu jer mi sada nemamo euro, a svejedno imamo inflaciju”.

Iz Ministarstva gospodarstva najavili su kako će napuniti skladište plina Okoli.



U vezi toga Lalovac je rekao kako je “ministar financija Zdravko Marić bio u medijima, ali vjerojatno nije znao ovu informaciju koja je došla iz ministarstva gospodarstva, što znači velik pritisak na proračun”.

“Moram priznati da su to, i uz ovakvu inflaciju i pritisak ovog što se mora napraviti kroz rebalans, a ne zaboravimo da su tu sigurno brojne građevinske tvrtke, koje da bi završile posao obnove, traže dodatnih 20-30 posto to se penje do nekih desetak milijardi probijanja proračuna. Bez obzira na to kolika bila inflacija, i ako bude 10 posto, bit će malo”, naglasio je.

Rekao je i kako sada ostaju potezi koji se trenutno čine kao dobri, a za mjesec dana ispare.

“Ono čega se sad bojimo je recesija. Da bi se suzbila, Marić mora poticati potrošnju”, rekao je Lalovac.

Dodao je kako “mu je ostala mjera povećanja neoporezivog dijela plaća, što bi ponovno bilo još dvije milijarde, ali taj bi novac ostao na računima građana koji bi mogli podmiriti osnovne troškove”.

“Ovakve cijene plina su lihvarstvo, zapravo ratno profiterstvo. Ministar je rekao da imaju još municije, ja kažem da ju iskoriste”, zaključio je bivši ministar financija.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI