BIVŠI BRAZILSKI ZASTUPNIK BACIO BOMBU NA POLICAJCE! Napad se dogodio prilikom uhićenja Bolsonarovog saveznika zbog kršenja uvjeta kućnog pritvora

Foto: Allen Eyestone / Guliver Image

Robert Jefferson, bivši brazilski zastupnik, politički saveznik predsjednika na odlasku Jaira Bolsonara, krajnjeg desničara, bacio je ručnu bombu na policajce koji su ga došli uhititi i ranio barem dvojicu njih, u gradu Levy Gasparianu u saveznoj državi Rio de Janeiro, na jugoistoku Brazila, priopćile su vlasti u nedjelju.

Bivšem brazilskom zastupniku Vrhovni sud je izrekao zatvorsku kaznu zbog kršenja uvjeta kućnog pritvora koji mu je određen zbog vrijeđanja predsjednice najvišeg suda na društvenim mrežama.

Dvojicu policajaca “ranile su krhotine”, pružena im je liječnička pomoć i dobro su, priopćila je savezna policija.

Brazilski predsjednik se distancirao od bivšeg parlamentarca na Twitteru, gdje je kritizirao napad na policiju i izrazio solidarnost s ranjenim policajcima.

Bolsonaro je ipak kritizirao sudske istrage protiv bivšeg zastupnika koje se, po njegovu mišljenju, vode “bez ikakve ustavne osnove i bez sudskog postupka”. Uz to je poslao ministra pravosuđa na mjesto događaja.



Sudac Vrhovnog suda Alexandre de Moraes naredio je Jeffersonov povratak u zatvor zbog nepoštovanja uvjeta kućnog pritvora.

Jefferson je nedavno nazvao predsjednicu Vrhovnog suda Carmen Luciju “vješticom” i “kujom”.

Izgred se dogodio tjedan dana prije drugog kruga predsjedničkih izbora u kojemu će se Bolsonaro sučeliti s bivšim predsjednikom, ljevičarom Luizom Inaciom Lulom da Silvom (2003.-2010.) kojemu ankete daju prednost.

“Vrijeđanje Carmen Lucije ne može prihvatiti nitko tko poštuje demokraciju. Stvoren je oblik nasilja u društvu. Stroj koji uništava demokratske vrijednosti. To rađa ponašanje kakvo smo danas vidjeli”, napisao je Lula na Twitteru, izrazivši solidarnost s ranjenim redarstvenicima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI