Bill Gates u razgovoru za BBC otkrio dramatičnu istinu: Cjepivo će biti potrebno svih 7,7 milijardi ljudi

Screenshot

U intervjuu za BBC suosnovač Microsofta Bill Gates je rekao ‘da nismo bili spremni’ za koronavirus te je kritizirao svjetske vođe jer nisu na vrijeme dovoljno uložili u testiranje i opremu, pogotovo u trenutku kad se virus prvi put pojavio u Kini prošlog prosinca.

Globalno je barem 1,8 milijuna ljudi zaraženo, 112.000 je umrlo i 415.000 se oporavilo od virusa, kažu sa Sveučilišta Johns Hopkins.

Te službene brojke podcjenjuju stvarne činjenice o zarazi zbog nedovoljnog testiranja i neujednačenog prebrojavanja mrtvih, a neke vlade žele sakriti koliko se zaraza proširila u njihovoj zemlji.

”Zbog ovakve nepripremljenosti nalazimo se na nepoznatom teritoriju”, kazao je Gates.

Kroz svoju fondaciju Bill & Melinda Gates Foundation  donirao je više od 35 milijardi dolara za razne ciljeve i projekte, između ostalog istraživanje cjepiva u nadi da bi mogao zaustaviti potencijalne pandemije uključujući koronavirus i ebolu.



Bill i Melinda Gates dugo su upozoravali svijet da nije pripremljen za odgovor na pandemiju, no malo tko ih je uisinu poslušao.

Veliki broj vlada u svijetu, uključujući Borisa Johnsona i Donalda Trumpa su bili kritizirani jer nisu nabavili dovoljno opreme za osobnu zaštitu medicinskog osoblja, dovoljno testova za radnike na prvoj crti i respiratore za bolesnike.

Gates, koji je druga najbogatija osoba na svijetu, je uočio nedostatak investiranja koji se nalazi iza nedovoljnog testiranja.

”Investicije su mogle osigurati da dijagnostika bude odmah dostupna, lijekovi i cjepiva u dvostruko kraćem roku, ali većina tih investicija nije izvedena. Sad se mučimo i treba nam više vremena da sve posložimo na pravo mjesto iako znanstvenici odrađuju herojski posao”, dodaj oe Gates.

”Za razliku od priprema za rat gdje napravimo simulaciju problema i uvjerimo se da smo dobri u tome, za ovaj rizik kojeg sam ja procijenio većim od rizika rata bilo je vrlo malo pripreme”, kazao je, te dodao:

”Ipak vjerujem da ćemo biti spremni za sljedeću pandemiju uz korištenje novih znanstvenih spoznaja”.

Gates je o pandemiji i cjepivu

”Neke zemlje su s ovim krenule prije drugih. Zbilja su provjerile ima li širenja u zajednici, brzo su povećale kapacitete.

”Trebali bismo biti spremni za dijagnostiku unutar jednog mjeseca, terapeutiku bi trebali imati unutar četiri mjeseca, a cjepivo ćemo imati u manje od godine dana ako se oslonimo na prave tvornice i pravu znanost.”, istaknuo je Gates.

Dodao je kako će cjepivo biti potrebno dati svim ljudima, što znači 7,7 milijardi.

”Cjepivo je najznačajnija stvar koja je ikad svijetu bila potrebna”, kazao je.

Rekao je i da se slaže s doktorom Tonyem Faucijem da će cjepivo biti dostupno za 18 mjeseci, piše Daily Mail.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI