BIDENU PALA JAVNA POTPORA: Čeka li njegovu Demokratsku stranku poraz na izborima na sredini mandata?

Foto: Guliver Image / Oliver Contreras

Čini se da aktualni američki predsjednik Joe Biden više nije toliko popularan u svojoj zemlji. Naime, u anketi Reutersa/Ipsosa provedenoj u ponedjeljak, na 39 posto pala je javna potpora Bidenu. Time su pojačana očekivanja nestranačkih prognozera da njegovu Demokratsku stranku u utorak čeka poraz na izborima na sredini mandata.

Dvodnevna nacionalna anketa pokazala je da je kod Amerikanaca odobravanje Bidenovog obavljanja predsjedničke dužnosti palo za jedan bod, približivši se najnižoj točki njegova mandata.

Njegova nepopularnost utječe i na rašireno mišljenje da će republikanci u utorak osvojiti kontrolu nad Zastupničkim domom Kongresa, a možda i nad Senatom SAD-a.

Centar za politiku Sveučilišta u Virginiji u ponedjeljak je prognozirao da bi republikanci lako mogli osvojiti većinu u Zastupničkom domu te da bi dobili tanku većinu u Senatu.

Kontrola čak i nad jednim domom Kongresa dala bi republikancima moć da zaustave Bidenov zakonodavni program.



Anketa Reuters/Ipsos, provedena je online diljem SAD-a, a sudjelovale su 1004 odrasle osobe, uključujući 424 demokrata i 390 republikanaca. Margina pogreške je plus/minus 4 posto.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI