Biden tvrdi da će birači žestoko kazniti Trumpa: Evo na čemu temelji svoje tvrdnje

Screenshot

Demokratski kandidat za američkog predsjednika Joe Biden u nedjelju je rekao da birači neće tolerirati “zloupotrebu moći” ako predsjednik Donald Trump i republikanci uoči izbora 3. studenoga imenuju konzervativnu sutkinju Amy Coney Barrett u Vrhovni sud.

Republikanci najavljuju da će brzo potvrditi Barrett u tom tijelu u kojem imaju većinu, a demokrati priznaju da nemaju prevelikih nada da će uspjeti zaustaviti to imenovanje, no da žele da predsjednik i republikanci plate cijenu na biralištima.

Ankete pokazuju da većina birača želi da novog suca imenuje idući predsjednik. Biden i njegovi pobornici sve snažnije upozoravaju da bi Vrhovni sud s trećim Trumpovim imenovanjem mogao ugroziti pristup zdravstvu milijunima Amerikanaca.

“Nema misterije oko toga što se tu događa”, rekao je Biden u govoru u svojoj saveznoj državi Delaware.

Ako se u Vrhovnom sudu s imenovanjem Barrett dodatno učvrsti konzervativna većina, republikanci će “zgrabiti priliku da ukinu Affordable Care Act (ACA)”, kazao je Biden, referirajući se na zakon koji je 2010. uveo prethodni predsjednik Barack Obama i kojim se smanjio broj zdravstveno neosiguranih Amerikanaca.Trump je ponovno najavio mogućnost da najviši američki sud ukine ACA-u, poznatu kao Obamacare, tvrdeći kako on ima bolji plan zdravstvene zaštite.

“Obamacare će biti zamijenjen MNOGO boljim i DALEKO jeftinijom alternativom ako ga Vrhovni sud ukine”, napisao je Trump na svom Twitter profilu. “To bi bila velika POBJEDA za SAD!”.

Demokrati ponavljaju kako je žurba u imenovanju zamjene za nedavno preminulu liberalnu sutkinju Ruth Bader Ginsburg licemjerna jer vođa republikanaca u Senatu Mitch McConnell 2016. nije htio ni saslušati Obaminu kandidatkinju za sud Merrick Garland, devet mjeseci prije tadašnjih izbora.

Demokrat iz Senata Dick Durbin kazao je kako demokratska manjina u tom tijelu neće uspjeti primorati republikance da popune to mjesto u tako kratkom razdoblju prije izbora. Glasanje je već krenulo u nekoliko saveznih država.

“Možemo to usporiti za nekoliko sati, možda dana, no ne možemo spriječiti rezultat”, rekao je za televiziju ABC.

Suci u Vrhovni sud imenuju se doživotno, a do smrti Ginsburg je u njemu sjedilo pet konzervativnih i četiri liberalnih sudaca. Trump je u svom mandatu već imenovao dvojicu konzervativnih sudaca, a novim imenovanjem bi institucija mogla dodatno skrenuti u desno i donijeti promjene po pitanjima poput zdravstvene zaštite i pobačaja.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI