BIDEN S GOVORNICE U NEW YORKU: Nikad ovako nije govorio, Putin dobio žestoki odgovor! ‘Takav rat se ne može dobiti’

Foto: Wikimedia Commons

Joe Biden predsjednik Sjedinjenih Američkih Država održao je govor pred Općom skupštinom UN-a u New Yorku.

Odmah na početku, Biden je kazao da je u posljednjih godinu dana svijet doživio velike promjene pa se obrušio na ruskog predsjednika Putina nakon njegovog govora kazavši da je pokrenuo brutalni i nepotrebni rat.

“Rat kojeg je odabrao jedan čovjek i reći ću jednostavno – stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a napala je susjeda u pokušaju da izbriše suverenu državu s karte. Rusija je prekršila načela povelje UN-a koja zabranjuje nasilno oduzimanje teritorija drugih zemalja.

Biden je rekao kako je Putin izravno prijetio Europi nuklearnim napadom. Sad su odlučili unovačiti još vojnika kako bi Kremlj mogao pripojiti dijelove Ukrajine, rekao je američki predsjednik.

“Svijet bi trebao vidjeti njihova sablazna djela za ono što jesu”, dodao je Biden.



Osvrnuo se i na nedavno otkrivene masovne grobnice te svima poručio kako bi im zbog tog otkrića “krv trebala uzavrijeti”.

Kazao je i kako želi da se ovaj rat što prije okonča, no i da želi da to bude “na pravedan način”.

“Jedina zemlja koja stoji Rusiji na putu je Rusija sama”, kazao je Biden. “Ukrajina ima ista prava kao i bilo koja druga suverena zemlja. Ostat ćemo solidarni s Ukrajinom.”

Američki je predsjednik rekao i da se granice država ne mogu mijenjati silom te da se energija ne smije upotrebljavati kao oružje.

Još je jednom naglasio kako u nuklearnom ratu ne može biti pobjednika te kako se takav sukob nikada ne smije niti dogoditi.

Na kraju je kazao kako su “izazovi pred nama veliki” no da svijet neće stajati po strani i samo gledati.

“Mi nismo pasivni svjedoci povijesti, mi smo autori povijesti. Mi to možemo, moramo to učiniti, za sebe i za našu budućnost, za čovječanstvo”, kazao je Biden.

“SAD je odlučan da brani demokraciju kod kuće i u svijetu. Surađujemo sa skupinama zemalja G7 i drugima kako bismo pokazali da demokracija može ispuniti obećanja diljem svijeta. Poredak temeljen na pravilima UN-a je izložen napadu onih koji to žele iskoristiti radi svojeg napretka.

Povelja UN-a je dokaz da nacije mogu prevladati razlike, suočiti se s njima i naći kompromise i zajednički jezik. Taj zajednički jezik je toliko bazičan da 193 članice UN-a svojom voljom prihvaćaju ta načela. Odbijam uporabu nasilja i rata kako bi se širile granice putem krvoprolića. Moramo braniti pravo malih nacija koja moraju biti jednaka onima velikih”, rekao je Biden čiji je govor popraćen velikim pljeskom.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI