BIDEN POTPISAO IZVRŠNU UREDBU O ZAŠTITI POBAČAJA: Ne prestaju prosvjedi zbog presude Vrhovnog suda

Foto: Guliver/John Rucosky/The Tribune-Democrat via AP

Izvršnu uredbu o zaštiti pobačaja, pristupa pobačaju i kontracepciji potpisao je američki predsjednik Joe Biden. Rekao je da, dok je on predsjednik, u SAD-u pobačaj neće biti zabranjen. Istodobno, prosvjedi nakon presude Vrhovnog suda koji je ženama uskratio to pravo – ne prestaju.

“Okupilo se nekoliko tisuća prosvjednika ispred Bijele kuća i preko puta. Traže da pobačaj u SAD-u opet bude legalan u svim saveznim državama”, javila je Branka Slavica iz Washingtona za središnji Dnevnik HTV-a.

Dodala je kako Biden ne može opozvati niti promijeniti odluku Vrhovnog suda koji je odlučio da pravo na pobačaj nije ustavom zajamčeno pravo žene i svaka savezna država može to pravo regulirati za sebe.

“Već je 10 američkih saveznih država zabranilo pobačaj ili ga dopušta u iznimno rijetkim slučajevima, a još 13 država se priprema za slične odluke, no ne prolazi sve glatko zbog prosvjeda diljem zemlje. I na sudovima diljem Amerike se vode legalne bitke”, naglasila je.

Novi zakon koji bi legalizirao pobačaj na federalnoj razini može donijeti samo Kongres, a da bi se to dogodilo, demokrati moraju imati većinu u Kongresu.Facebook Comments

Loading...
DIJELI