BIDEN POSLAO PORUKU TALIBANIMA: Američki odgovor bit će brz i snažan

Američki predsjednik Joe Biden naredio je povećanje, s 3000 na 5000, broj američkih vojnika koji će osiguravati evakuaciju stranaca i američkih državljana iz Kabula.

Talibane je upozorio da će američki odgovor biti ‘brz i snažan’ ako njihovi interesi budu napadnuti tijekom povlačenja.

Prije nekoliko dana Bidenova administracija angažirala je 3000 vojnika koji su trebali osiguravati evakuaciju Amerikanaca s obzirom na to da ih je State Department pozvao da odmah napuste Afganistan.

Dok je Biden izdao upozorenje talibanima, njihovi militanti su se približili Kabulu nakon burnog napretka posljednjih dana. Zauzeli su dvije trećine od 34 afganistanske provincije, a sada se nalaze otprilike 10 kilometara od Kabula.

Predsjednik Afganistana Ashraf Ghani i dalje se odbija podnijeti ostavku iako su se trupe i njemu lokalni vojnici predali u više gradova tijekom posljednjih dana.



Čak su i cinični analitičari proteklih dana bili šokirani brzinom kapitulacije afganistanske vojske koju su SAD financirale s 88 milijardi dolara, a ratni stručnjaci osudili su Bidena zbog prepuštanja Afganistanaca samima sebi protiv talibana.

No, Biden im je na kritike odgovorio: “Još jedna godina ili još pet godina američkog prisustva ne bi napravilo razliku ako afganistanska vojska ne može ili neće očuvati svoju državu”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI