BIDEN POHVALIO POTEZ SAUDIJSKE ARABIJE: Otvaraju zračni prostor svima koji ispunjavaju zahtjeve vlasti za prelet

Foto: Hina/EPA/MICHAEL REYNOLDS / POOL

Zračni prostor iznad Saudijske Arabije će se otvoriti “svim zračnim prijevoznicima koji ispunjavaju zahtjeve vlasti za prelet”, objavile su zrakoplovne vlasti Saudijske Arabije. Ta se gesta smatra signalom približavanja Izraelu.

U državnom posjetu Izraelu nalazi se američki predsjednik Joe Biden i u petak bi trebao otputovati u Saudijsku Arabiju. Pohvalio je potez saudijskog vodstva kao “povijesnu odluku”.

Izrael i Saudijska Arabija nemaju diplomatske odnose, a zaljevsko kraljevstvo čak ni ne priznaje Izrael kao državu, što je jedan od mogućih razloga zašto se u saudijskoj izjavi Izrael ne spominje poimence.

No, dvije strane već neko vrijeme rade zajedno na sigurnosnim pitanjima, budući da su obje zabrinute sve većim utjecajem njihovog zajedničkog neprijatelja Irana u regiji.

Saudijska Arabija zapravo dopušta korištenje svog zračnog prostora za letove između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina otkako su njezina dva zaljevska susjeda uspostavila diplomatske odnose s Izraelom 2020. uz posredovanje SAD-a.



Bijela kuća je u četvrtak objavila izjavu savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana u kojoj piše da “predsjednik Biden pozdravlja i pohvaljuje povijesnu odluku vodstva Saudijske Arabije da otvori saudijski zračni prostor za sve civilne prijevoznike bez diskriminacije, odluku koja uključuje letove u i iz Izraela”.

Bidenov posjet je njegov prvi posjet Bliskom istoku otkako je preuzeo dužnost prošle godine.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI