BIDEN KONTRA TRAMPU BAŠ U SVEMU: Maske, psi, obraćanje medijima… totalno izmijenio Bijelu kuću!

Da se stvari mijenjaju, moglo se vidjeti na ulazu u Zapadno krilo Bijele kuće, gdje je stol čuvara zaštićen pleksiglasom. Mali je to, ali zamjetan znak da se stvari mijenjaju. Ovakva zaštita od covida-19 izostala je tijekom Trumpova mandata, ali sada će postati svakodnevica.

Nagla promjena

Od obaveze nošenja maske do novog pristupa informiranju javnosti, demokratov stil predstavlja naglu promjenu od bombastičnog pristupa republikanca Trumpa, poduzetnika i zvijezde reality showa.

“Ovako izgleda normalnost”, rekao je John Bolton, bivši Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost i američki veleposlanik u Ujedinjenim narodima pod Georgeom Bushom mlađim, o Bidenovoj vladi.

“Svakako je istinito da ako predsjednik ne zna upravljati Bijelom kućom, ne može upravljati ni ostalim stvarima”, kazao je Bolton kojeg je njegov bivši šef Trump nakon razilaženja nazvao “nezadovoljnom dosadnom budalom koja je samo htjela ratovati”.



Nakon kaotične strategije Bijele kuće, sada je ona postala discipliniranija. Novi predsjednici uobičajeno na početku mandata imaju period medenog mjeseca. Istraživanje Morning Consult Political Intelligence pokazuje da Bidena u prvim danima mandata podržava 56 posto glasača. No, popularnost je prolazna.

Psi na travnjaku, povratak briefinga

Promjene u rezidenciji američkog predsjednika su brojne, bile one površne ili duboke. Psi su ponovno na južnom travnjaku, a vratila su se i regularna obraćanja za medije. Biden kao svoje glavne poruke ističe potrebu američkog jedinstva i uljudnosti.

“Možemo se međusobno odnositi s poštovanjem i dostojanstvom. Možemo udružiti snage, zaustaviti dernjavu i spustiti temperaturu”, kazao je Biden u govoru na inauguraciji.

“Bez jedinstva nema mira, samo gorčine i bijesa, nema napretka, samo umarajuće ljutnje, nema nacije, samo kaosa”.

Maske i raznolikost u Bijeloj kući

Bidenov pristup koronavirusu najveća je razlika u odnosu na prošlu vladu. Borbu protiv pandemije, koja je u SAD-u odnijela 430 tisuća života, odredio je kao prioritet svog mandata.  Naredio je i da se u zgradama vlade moraju nositi maske. Na javnim događajima on i njegovi suradnici poštuju socijalnu distancu, a velik dio njegovog potpisivanja izvršnih uredbi odvio se u prostranoj blagovaonici. Biden je od članova svoje vlade tražio da potpišu prisegu da neće primati darove od registriranih lobista i lobističkih organizacija.

Bidenov poziv da se nadiđe politička polariziranost bit će ispitana kad njegovi politički prijedlozi naiđu na otpor republikanaca na Kapitolu i progresivnih zastupnika koji žele odvažnije reforme.

“U kraćem roku je vidljivo da je temperatura spuštena, i unatoč onome što smo vidjeli na Kapitolu prije samo nekoliko tjedana, ljudi se smiruju“, smatra republikanski strateg Doug Heye.

“Biden je u dobroj poziciji da postigne dogovore koje je Trump htio, ali nikad nije uspio”, rekao je republikanac, zaklkučivši kako to ne znači da će biti lako za postići.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI