BEROŠU NEĆE BITI LAKO, UDAR JE SVE JAČI: ‘Kad nešto nije onako kako je on zamislio, ljuti se a očekujemo veliko nezadovoljstvo građana’

Foto: Screenshot N1

Predsjednica koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) Nataša Ban Toskić komentirala je za N1 televiziju nesudjelovanje na okruglom stolu s ministrom zdravstva Vilijem Berošem o novom zakonu o zdravstvenoj zaštiti.

“Naše četiri udruge održale su sastanak na kojem smo baš kao pravi profesionalnci ponovno preispitali svoje stavove i ponovno zaključili da je prijedlog nacrta novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti za nas neprihvatljiv, osobito u dijelu koji se tiče obaveze sudjelovanja u radu hitne medicinske pomoći i objedinjenih hitnih bolničkih dijela po rasporedu ravnatelja bolnice, ravnatelja hitne medicine i ravnatelja domova zdravlja”, naglasila je Ban Toskić.

Za izjavu ministra Beroša da njegovo strpljenje ima granica navodi da je to pokušaj zastrašivanja.

“Kad nešto nije onako kako je on zamislio, ljuti se i pokušava svu krivicu kad nešto nije dobro svaliti na drugoga. Naše strpljenje je odavno nestalo”, poručila je.

Tvrdi da se od početka pandemije obiteljski liječnici moraju braniti do javnih optužbi da su neradnici, da su krivi za bolovanja i za broj oboljelih.“Kada javno progovorimo, optužuje nas se da želimo srušiti ministra”

“Za sve u sustavu su krivi, poziva se građane da nas tuže na posebne mail adrese, koji god problem da se pojavi ministar će naći načina da skrene pozornost na obiteljsku medicinu”, rekla je Ban Toskić. Dodala je da postoji nastojanje da ih se uvjeri da je zdravstvena administracija u pravu.

“Mi smo tu da se složimo, ne prigovaramo i da pokorno pristajemo na sve što nam se nameće”, kazala je i dodala:

“Kada javno progovorimo o tim problemima, jer nas se službeno ne želi saslušati, optužuje nas se da ne radimo na korist pacijenata i da želimo srušiti ministra. Nama je interes da imamo ministra koji nas želi saslušati čime bi pokazao da nas cijeni kao struku, koji će uvažiti naše argumente. Vidjet ćemo što će se dalje događati. Svaki liječnik mora preko zakona, a i prema svojim etičkim i moralnim obavezama pružiti hitnu pomoć svakom pacijentu, to nije nikad nije bilo upitno i nikada neće biti.”

O novom Zakonu o sigurnosti na cestama: Ne vidim kako bismo ga sad prihvatili

Ban Toskić je navela da država i lokalna samouprava moraju naći načina da osiguraju građanima dovoljno timova medicinske pomoći. Zakon o sigurnosti na cestama također neće podržati.

“Oko njega istupamo dulje od godinu dana. Ne vidim načina kako bismo sada prihvatili taj zakon. Mi smo legalisti i ako zakon bude izglasan mi ćemo ga se pridržavati. No želimo da cjelokupna javnost zna da smo kao liječnici učinili sve da taj zakon ne bude usvojen jer smatramo da je na štetu pacijenata vozača i da neće riješiti problem sigurnosti prometa.

Očekujemo veliko nezadovoljstvo pacijenata, konflikte u ordinacijama, ali tako je htjela vlada i mi ćemo se pridržavati zakona”, zaključila je Ban Toskić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI