BEROŠ ‘UDARIO ŠAKOM O STOL’! ‘Cilj nam je osnažiti ulogu HZZO-a koji će značajno umanjiti mogućnost za manipulaciju s odobravanjem bolovanja’

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

U Hrvatskoj je primjetno kako veliki broj ljudi odlazi na bolovanje. Trebaju li baš svi koristiti bolovanje ili se neki ipak “švercaju”? Tragom toga, ministar zdravstva Vili Beroš u ponedjeljak je najavio jače mjere protiv “lažnih bolovanja” i veće ovlasti kontrolora Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) koji će odmah zaključivati neopravdana bolovanja.

“Cilj nam je osnažiti ulogu HZZO-a koji će značajno umanjiti mogućnost za manipulaciju. To će se provesti putem češćih žurnih kontrola i zaključivanja bolovanja direktno od strane kontrolora HZZO-a u slučaju uočavanja određenih nepravilnosti”, rekao je Beroš.

Ustvrdio je to nakon što je proučio izvješće HZZO-a o porastu broja bolovanja u protekloj godini.

Dodao je kako zloupotrebe bolovanja ne bi smjele više prolaziti i planiraju se eliminirati iz sustava putem zakonskih izmjena u sklopu reformskih mjera u zdravstvu.

Prema izvješću HZZO-a, u 2021. evidentirano je rekordnih 20,1 milijun dana bolovanja u Hrvatskoj, unatoč tome što su kontrolori HZZO-a zatvorili 35 posto pregledanih bolovanja.Beroš napominje da izabrani liječnik svakom bolesniku, zatraži li to zdravstveno stanje ima pravo odrediti bolovanje. Napomenuo je da ono što se naziva “lažnim bolovanjem” nije bolovanje, već očita zloupotreba zakona koja ne smije postojati u zdravstvenom sustavu.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI