BEROŠ POSLAO JASNU PORUKU: ‘Svaki život nam je važan, poštivanjem mjera možemo ga čuvati’

Bruno Konjevic/Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš bio je gost na Dnevniku HRT-a gdje je rekao kako nam za sada nijedan značajniji dio zdravstvenog sustava nije ispao iz funkcioniranja za što su zaslužni građani koji se pridržavaju zadanih mjera.

Odgovornost ravnatelja splitskog doma

“Najveći dio naših uputa u domu je ispoštovan, međutim i sam je izjavio da ima nekih elemenata koji ukazuju na povećanje temperature i ranije. Ako je to bilo tako, a to nije javljeno Ministarstvu demografije, odnosno Ministarstvu zdravstva, to je jedan propust jer nismo reagirali na vrijeme. Vrlo je bitno prepoznati takvu situaciju na vrijeme jer onda epidemiolozi mogu ranije intervenirati i na neki način spriječiti daljnje širenje infekcije”, rekao je Beroš.

“Dobro je da je velikoj većini klinička slika izrazito blaga, samo dva bolesnika imaju nešto težu kliničku sliku, odnosno srednje tešku kliničku sliku i zahtijevaju aplikaciju kisika, oni nisu na respiratoru”, dodaje.

Također, Beroš je demantirao da je desetero bolesnika iz doma na respiratoru. “Takve lažne vijesti su doista nešto što bi trebalo izbjegavati i ne znam čime mora biti motiviran onaj koji ih šalje. Riječ je o ljudskim sudbinama i takvo ponašanje nije adekvatno”, rekao je.



Dodaje kako je za sada sve manje-više pod kontrolom te da će se taj prostor dezinficirati.

Beroš navodi da je već napravljen registar svih korisnika domova za starije osobe koji ujedno zahtjevaju hemodijalizu da ih smjeste u bolnice tako da svaki dan ne putuju iz doma i natrag. Time bi se povećala sigurnost ostalih korisnika domova.

Beroš je rekao da zdravstveni djelatnici, ukoliko osjete neke određene respiratorne tegobe i određenu temperaturu, moraju biti oprezni i posumnjati da se radi o zarazi koronavirusom.

Naglašava da sami imamo ključ uspjeha i budućnost u svojim rukama te da možemo usporiti širenje bolesti ako se pridržavamo mjera.

Zdravstvenih djelatnika u ovome trenutku imamo i više nego što je potrebno. “Dosad smo imali pojedine ispade u nekim bolnicama, u Dubravi, na Rebru, u Vinogradskoj, ali su vrlo brzo promptnim djelovanjem epidemiološke službe ta žarišta ograničena i vraćena u normalno funkcioniranje”, poručuje.

Također, Beroš je naglasio da nam zasad nijedan značajniji, veći dio zdravstvenog sustava nije ispao iz funkcioniranja te da su za to zaslužni građani koji poštuju mere Stožera. “Svaki život nam je važan i poštujući ove mjere možemo ga čuvati”, rekao je.

Vrhunac epidemije koronavirusom u Hrvatskoj

“Iskreno vjerujem da će se ovaj virus ponašati kao većina dosadašnjih respiratornih virusa, a na neki način to vidimo i u Kini. Iako ima naznaka da se u Kini možda i vraća infekcija u jednoj manjoj mjeri, mislim svejedno da će u određenom ciklusu aktivnost tog virusa jenjavati i da ćemo biti na neki način oslobođeni te epidemije”, rekao je Beroš.

“Međutim, ako se to ne dogodi, s obzirom na to da su dosad pokrenuti neviđeni znanstveni projekti na traženju i ispitivanju cjepiva i enormno velike količine novca su u to uložene, a s obzirom na to da je i tehnologija u odnosu na ranije epidemije napredovala, vjerujem da će znanost naći cjepivo u dogledno vrijeme. Je li to šest mjeseci, godinu dana, i nije toliko važno, bitno je da postane dostupno, ali što je još važnije, da bude dostupno svima”, dodaje.

“Dakle, da bez obzira na ekonomske mogućnosti svi građani i ljudi na zemlji mogu dobiti mogućnost da budu cijepljeni ako sam virus ne obavi svoje i ne ode u povijest”, poručio je Beroš.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI