Beroš otkrio: Novog lockdowna ne bi smjelo biti jer to ekonomija ne može preživjeti na duže vrijeme!

Foto: Pixsell

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u razgovoru na Novi list kako se možemo samo nadati da će jesen biti epidemiološki bolja od ovog proljeća.

“To nitko sa sigurnošću ne može reći, ali poučeni svim dosadašnjim iskustvima znamo da puno toga ovisi o ponašanju svakoga od nas. Pridržavanjem mjera samozaštite, izbjegavanjem izravnih fizičkih kontakata s nepoznatima, održavanje distance, higijenskih mjera osoba i prostora, nošenjem zaštitinih maski u javnom prometu… sve to može umanjiti opasnosti od prijenosa zaraze.

Novog lockdowna ne bi smjelo niti trebalo biti, jer to ekonomija nijedne zemlje ne može preživjeti na duže vrijeme, ali ukoliko se pojave žarišta zaraze, njih bismo mogli uspješno lokalizirati”, rekao je Beroš.

Naglasio je i kako epidemiolozi svakodnevno prate situaciju i preporučuju mjere kojima je cilj zaštita zdravlja ljudi, a opet je važno i održavati životne i radne aktivnosti stanovništva.

“Nije to lako izbalansirati. Ali, sve to ne može imati pravog rezultata ako se svatko od nas i svi zajedno ne pridržavamo pravila ponašanja kojima štitimo sebe i druge. Podsjetio bih kako su naši građani u prvim mjesecima epidemije svojim odgovornim ponašanjem doprinijeli sjajnim rezultatima, među najboljima od svih zemalja. Međutim, ohrabreni time, svi smo se malo više opustili nego što je situacija dozvoljavala, pa se virus opet počeo širiti i povećao se broj zaraženih i oboljelih. Dakle, vratimo se onakvom ponašanju koje nam jamči koliko-toliko povoljnu situaciju kako bismo mogli živjeti i raditi”, pozvao je Beroš.



U intevjuu za Novi list komentirao je i izborne rezultate, kojima je veoma zadovoljan te napomenuo kako je siguran da će HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba biti pobjednik.
Facebook Comments

Loading...
DIJELI