BEROŠ OPTIMISTIČAN O ZDRAVSTVENOJ REFORMI: ‘Temelj je postavljen, zakonski okvir se radi, reforma je po meni zaživjela’

foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

Nakon obilaska obnovljenog operativnog bloka u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti, ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako bi svi željeli da dinamika obnove u potresu oštećene zdravstvene infrastrukture ide brže, ali se proces temelji na zakonima i ostalim propisima te će se tim putem ići i dalje.

Naglasio je planove za gradnju Nacionalne dječje bolnice, a govorio je i o reformi zdravstva. Prije toga, iznio je neke podatke o procesu obnove zdravstvene infrastrukture, objavio je HRT.

Istaknuo je da je otvaranje renoviranog operacijskog bloka u Klinici za dječje bolesti važan korak u kontekstu obnove oštećene infrastrukture, ali isto tako pokazuje opredjeljenje Vlade da unaprijedi zdravstveni sustav.

Podsjetio je na to što se sve napravilo u zdravstvenoj infrastrukturi od potresa u Zagrebu 22. ožujka 2020. godine.

“Tijekom 2021. smo raspisali poziv za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava za sve zdravstvene objekte koji su oštećeni u tom potresu. Ukupno smo u Ministarstvu zaprimili 60 prijava u iznosu od 2,96 milijardi kuna. Do danas su potpisana 52 ugovora vrijednosti 2,3 milijarde kuna. Iz Fonda solidarnosti EU-a financirat će se 850 milijuna, a ostalo će biti različita druga refinanciranja, uključujući i proračun”, rekao je Beroš.



“Kada je riječ o Sisačko-moslavačkoj županiji i potresu koji je 29. prosinca 2020. zahvatio tu i okolnih 10 županija, također smo raspisali poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz EU-a i dosad smo zaprimili 29 prijava ukupne vrijednosti 302 milijuna kuna. Do sada je sklopljeno sedam ugovora, ukupne vrijednosti 23,1 milijun kuna”, istaknuo je ministar.

Govoreći o dinamici odvijanja radova, rekao je, svjedočimo jednom završavanju problematike, međutim nabava za ostale projekte je u tijeku, a ponegdje su već otvorene ponude.

Osvrnuo se i na zdravstvenu reformu.

“Reći ću vam i sljedeće – desetljećima slušamo priče o potrebi reforme zdravstva, međutim nismo do sada svjedočili koracima. I reći ću vam – reforma nije hrpa papira i dokumenata, reforma je niz aktivnosti i mjera, poput ove današnje. Dakle ovo je jedan reformski korak objedinjavanja javne nabave. Reformski korak je i reformirati primarnu zdravstvenu zaštitu, preventivu, sve je to utemeljeno. Temelj je postavljen, zakonski okvir se radi. Prvi, kako što sam već rekao, paket reformskih zakona predviđa se za sljedeći kvartal, prema tome, reforma je po meni zaživjela”, zaključio je Beroš.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI