BEROŠ O ZBUNJIVANJU JAVNOSTI: ‘Budimo doista unisoni i pošaljimo jasnu poruku, a to je da je cijepljenje jedini izlaz iz pandemijske krize’

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Civilizacijski doseg je to što cjepivo razvijeno za ranije varijante pomaže i u novim varijantama i to treba iskoristiti, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš u izjavi nakon sjednice Vlade.

“Ono što nije dobro da svi skupa zbunjujemo javnost. U srijedu su se pojavile informacije da mjere počinju s nekim datumom. To nije tako. Možda na taj način netko želi napraviti pritisak na Vladu i Stožer, ali zbunjujemo populaciju”, istaknuo je Beroš.

Dodao je da su sve opcije na stolu, uključujući i covid-potvrde, ali da će se one uvoditi ovisno o situaciji, koja se detaljno prati.

“Na sjednici Znanstvenog savjeta upozorio sam koliko je važno da djelujemo unisono i da ne smijemo zbunjivati naše građanstvo. Članstvo u savjetu je dobrovoljno i nije ničim definirano. Nikome ne možete zabraniti da iznosi vlastite stavove”, rekao je.

Još je jednom sve zamolio da ne iznose svoje stavove na društvenim mrežama jer na taj način zbunjuju javnost.



“Postoje oni koji će iz konteksta izvući neku konstataciju i zbuniti javnost. Doista se nalazimo u teškoj situaciji. Podržavamo cijepljenje, uvođenje treće doze i gledamo na to kao na izlazak iz ove krize”, rekao je ministar zdravstva.

Na upit kada iz Znanstvenog savjeta misle izbaciti jednu osobu (Gordana Lauca, op.a.) koja svojim stavovima “šteti Vladi i Stožeru”.

Na to je Beroš odgovorio kako nitko ne može “zabraniti iznošenje vlastitih stavova”, ali da će pojedinci shvatiti da iznošenjem svojih mišljenja štete unisonim reakcijama.

Mjere donosi Stožer uz konsenzus struke. “Treba izbjeći slanje različitih poruka, a to je da je cijepljenje dobrodošlo i jedini izlazak iz ove krize”, istaknuo je Beroš.

Dodao je kako se ne mogu mijenjati ničija osobna stajališta, ali u ovom trenutku je bitno da je što više znanstvenika uključeno u Znanstveni savjet.

“Moramo poslati jasnu poruku građanima. U mnogim stavovima se osobno ne slažem s Laucom. Ne smatram da je riječ o teorijama zavjere ili da netko ekstra zarađuje na ovoj pandemiji”, rekao je ministar zdravstva.

“Znanost je tu da se propitkuje, znanost nije dogma. Iz razloga jednoznačnih poruka razmislit ćemo što ćemo dalje. Gospodin Lauc nije jedini problem”, zaključio je Beroš i još jednom zahvalio svima koji pridonose izlazu iz ove situacije.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI