BEROŠ O REFORMI ZDRAVSTVA: ‘Molim sve koji komentiraju da sudjeluju’

Foto: Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš u petak je prije sjednice Vlade dao izjavu.

“Kao ministra veseli me što se puno govori o reformi. Vjerujem da će se govoriti i više. No, u javni prostor dolaze samo fragmenti reforme i nema cjeline. Desetljećima smo čekali da se pokrenu procesi, vjerujem da ćemo imati još strpljenja do javnog savjetovanja. Taj proces će trajati mjesec dana, bit će prezentirana cjelokupna reforma”, kazao je.

“Molim sve koji komentiraju da sudjeluju jer je jasno da je to nepolitičko pitanje nacionalnog značaja. Molim sve koji sada kritiziraju, da i tada doprinesu. Nama je na prvom mjestu hrvatski pacijent. Zasad čujem samo kritike na fragmentirane dijelove reforme i to me žalosti”, dodao je Beroš.

“Bolji prijedlozi i rješenja od naših bit će prihvaćeni, na prvom mjestu su nam pacijenti. Molim one koji kritiziraju da budu konstruktivni. Reforma je cjelovit proces”, ističe.

Odnos javnog i privatnog“Danas u javnom zdravstvenom sustavu ne postoje sistematski pregledi kao takvi, ne možete ga zatražiti od obiteljskog liječnika. Neće biti dupliciranja. Imamo koncept koji će omogućiti bolju brigu za zdravlje nacije. Svaka utemeljena kritika je velika pomoć. Neće biti dodatnog opterećenja. Struka će za svaku dobnu ili spolnu skupinu odrediti intenzitet potrebe tih pregleda. Nije istina da će tri milijuna Hrvata pohrliti na sistematski pregled”, kazao je ministar.

“Kad je riječ o javnom i privatnom, nikad nisam rekao da će se bilo kome zabraniti rad dodatno. S obzirom na prigovore na koje moram reagirati o nedostupnosti zdravstvene zaštite, manjka termina, na to moram reagirati. Premda su postojali pravilnici koji reguliraju ovaj rad, moramo ih unaprijediti”, ističe.

Slučaj u KBC-u Osijek

“Čuo sam se s ravnateljem. Očekujemo njihovo detaljno izvješće s očitovanjem liječnika koji su sudjelovali. On mi je decidirano tvrdio da je prekid trudnoće vršio liječnik i to u ovom trenutku mogu komentirati. O ostalome ću se očitovati kad dobijem priopćenje pa i odlučiti postoje li elementi za postupanje inspekcije. Sukladno zakonu svaka zdravstvena ustanova mora omogućiti slobodu izbora do određenog vremenskog termina, to je zakonska obaveza”, komentirao je.

“U tijeku je provjera postupka tko je napisao objavu na stranicama KBC-a. Zasad se zna tko je odobrio i objavio, a ostalo će se vidjeti. Jasno sam rekao ravnatelju da se informacije koje nisu sukladno zakonu ne mogu objavljivati na njihovim stranicama pa i oko toga očekujem izvješće. O sankcijama eventualnim ne mogu govoriti.”

Ranjeni hrvatski borac na ukrajinskom bojištu

“Čuo sam se s nekoliko ravnatelja zagrebačkih ustanova i ravnateljem hitne medicinske službe kao i s veleposlanstvom u Ukrajini. Sudjelovao je kao dobrovoljac u Ukrajini, ranjen je, stabilno je, nije životno ugrožen. Osigurat ćemo njegov transport, bit će vjerojatno liječen u KB Dubrava osim ako ozljede nisu specifične”, kazao je.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI