BEROŠ O NOVOJ ODLUCI NACIONALNOG STOŽERA: ‘Liječnici obiteljske medicine poticat će starije od 65 godina na cijepljenje’

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Nacionalni stožer u petak je održao konferenciju za novinare.

Ministar zdravstva Vili Beroš je rekao kako “smo u tijeku priprema bolničkog sustava kao odgovor na ovu krizu”.

Podsjetio je kako su povećani kapaciteti bolničkog liječenja, povećava se koordinacija između izvanbolničke i bolničke hitne. Uvedena je obveza svakodnevna komunikacija i to četiri put dnevno među njima. I Arena će se upogoniti, ako bude potrebno.

“Naš apsolutni prioritet je zaštititi osobe starije od 65 godina. Starijih od 80 godina, 40 posto nije cijepljeno. Porastom životne dobi slabi imunitet. Stoga je od osnovnog značaja doći do tih osoba i potaknuti ih na cijepljenja. Donijeta je odluka da doktori obiteljske medicine obvezni su pozvati sve pacijente u dobi iznad 65 godina na cijepljenje. Nadalje, ukoliko ih ne uspiju komunicirati u roku od 15 dana od donesene odluke, u roku od 30 dana putem patronažnih službi moraju ih obavijestiti o potrebi cijepljenja. Isto tako, slabe i nemoćne treba cijepiti u domovima. O svemu tome, sedam dana nakon isteka rokova, treba obavijestiti nadležne o učinjenom”, rekao je Beroš.

Dodao je da sve to rade “kako bi spasili sve koji se mogu spasiti”.



“Cijepljenje u ovom trenutku spašava živote, a naša obveza je to i omogućiti. Liječnici obiteljske medicine brinu o našem zdravlju. Naši stariji sugrađani vjeruju svojim liječnicima pa smo procijenili da je ovo nužan korak u zaštiti zdravlja”, istaknuo je ministar.

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak je naglasio da trenutno dostupni znanstveni podaci o učinkovitosti cjepiva od Covida-19 upućuju da su cjepiva visokoučinkovita od hospitalizacije pacijenata i smrti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI