BEROŠ O MOGUĆOJ TREĆOJ DOZI: Ministar opet ‘očešao’ Milanovića! Građane upozorio na novu opasnost i pozvao na cijepljenje

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Krunoslav Capak je najavio mogućnost cijepljenja trećom dozom o čemu se razmišlja no ništa još nije definitivno odlučeno.

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 816 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Na bolničkom liječenju je 457 pacijenata, od čega 57 na respiratoru.

Ministar zdravstva Vili Beroš u središnjem Dnevniku HTV-a komentiravši docjepljivanje trećom dozom rekao je da će to ovisiti o stručnoj procjeni.

“Pratimo svjetsku i stručnu literaturu, imamo i vlastita istraživanja, i na osnovu tih podataka koji će relevantno pokazati kada je i je li treće doza potreba donijet ćemo odluku, rekao je dodavši kako osobno misli da će se ići u tom smjeru”, kaže ministar Beroš i još naglašava:

“Sagledava se pad antitijela nakon prve doze, nakon docjepljivanja i gleda se njegovo nestajanje. To znači da naš organizam postaje manje otporan na infekciju virusom i postavlja se pitanje treće doze docjepljivanja. Preliminarni podaci iz Izraela, govore da su nuspojave nakon treće doze manje nego kod ranijih. To je dobar podatak, ali kad će se krenuti s trećom dozom procijenit će struka”.



Kolika je zapravo brojka onih koji su primili dvije doze cjepiva i jesmo li dosegnuli plafon ministar Beroš kaže kako aktivno rade da podignu postotak procijepljenosti, koji je trenutno na brojci od 51,34 posto.

Ponovno je uputio poziv građanima.

“Dolazi hladnije vrijeme sve je veći broj zaraženih i hospitaliziranih i vjerujem da će to potaknuti ljude da razmisle o onome što je najjednostavniji i najbrži izlaz iz ove krize – cijepljenje.

Predsjednik Milanović nedavno je komentirao zašto cijepljeni ljudi moraju nositi maske što je kad je predsjednik i njegove izjave u pitanju izazvalo reakcije.

“Moramo dati povjerenje struci. Svatko od nas ima pravo na svoj osobni stav i mišljenje, ali to je osobni stav, a ne stav struke. Ono što nas brani od virusa nije osobni stav nego stav struke. Ponekad je neugodno nositi masku, ali nošenje maske spašava život. Cijepljenje je apsolutno savršena metoda za izlazak iz krize, ali niti jedan lijek, pa tako ni cjepivo nije 100 posto. Postoje oni cijepljeni koji će se svejedno razboljeti. A tu je i pitanje djelovanja cjepiva na nove varijante”, rekao je ministar Beroš.

“Otkrivena je nova Mi varijanta koja je stavljena na listu WHO-a onih varijanti koje treba sagledavati i pratiti. Pojavila se u siječnju u Kolumbiji i Ekvadoru. Prisutna je i u Europi, ali se čini da nema potencijal zamijeniti delta varijantu. Međutim, nikad se ne zna i nikad dovoljno opreza”, ističe VBeroš.

Covid potvrde

Na pitanje je li se u Hrvatskoj odustalo od covid potvrda s obzirom na to da se u mnogim europskim državama one traže na svakom koraku.

“Covid potvrde pružaju osjećaj sigurnosti. Nisu optimalne, imaju svoja ograničenja, ali su u ovom trenutku najbolji element. Nismo u Hrvatskoj odustali od njih, samo čekamo pravo vrijeme za primjenu istih”, rekao je ministar Beroš.

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI