Beroš o koronavirusu: Hrvatska mora biti spremna na sve moguće scenarije

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Ministar zdravstva Vili Beroš je na sjednici Vlade poručio da su Ministarstvo zdravstva kao i Vlada brzo i adekvatno reagirali na pojavu epidemije u svijetu. Koronavirusa, zasad, nema u Hrvatskoj. Beroš navodi kako je infekcija koronavirusom nova bolest te da Hrvatska mora biti spremna na sve moguće scenarije.

Također, navodi i kako je potreban oprez u postupanju prema potencijalnim bolesnicima koji dolaze u zemlju pa Ministarstvo zdravstva koordinira i implementira kroz svoj Krizni stožer sve mjere oko toga.

Ističe kako karakteristike infekcije nisu još toliko alarmantne da bi trebalo razmišljati o nekoj izrazitoj ugrozi. Međutim, karakteristike infekcije ukazuju da je potreban određeni oprez u postupanju prema potencijalnim bolesnicima.

Nadzor i za sve putnike koji dolaze iz Kine

Mehanizmi Kriznog stožera su stavljeni u punu funkciju, a Stožer je svim gradovima i županijama poslao obavijest o potrebi praćenja zdravstvene situacije na njihovu području.



Dakle, izrađene su detaljne upute za sve zdravstvene djelatnike u slučaju sumnje na koronavirus kao i upute za graničnu policiju i granične sanitarne inspektore. HZJZ je 2. veljače uveo mjeru zdravstvenog nadzora za sve putnike koji dolaze iz Kine ili su u njoj boravili unazad 14 dana.

U Hrvatskoj nemamo nijednog oboljelog, no svi mehanizmi za njegovo aktiviranje su spremni”, rekao je Beroš.

“Trenutno Ministarstvo zdravstva koordinira i implementira mjere kroz vlastiti Krizni stožer”, dodaje.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI