BEROŠ NEZADOVOLJAN KRITIKAMA LIJEČNIČKIH UDRUGA I SINDIKATA: ‘U mandatu ove Vlade primanja u zdravstvu povećana su za više od 40 posto’

Foto: Robert Fajt/Cropix

Iz liječničke komore i sindikata stižu prozivke na račun ministra zdravstva Vilija Beroša i Vlade u vezi Uredbe o koeficijentima. U nedjelju je reagirao ministar Beroš i poručio kako su za mandata ove Vlade povećana primanja u zdravstvu za više od 40 posto. Dodao je kako liječnici, kao i do sada, nisu izvan Vladina fokusa.

Podsjetimo, Hrvatska liječnička komora (HLK) i Hrvatski liječnički sindikat (HLS) izrazili su nezadovoljstvo novom Uredbom o koeficijentima jer liječnicima nisu povećane plaće.

Ironično su komentirali kako time Vlada pokazuje koliko “cijeni” liječničku struku i iskazuje im “neizmjernu zahvalnost” za njihov rad i tijekom epidemije.

“Malo me iznenađuju reakcije liječničkih udruga i sindikata, posebno izostankom empatije i razumijevanja za položaj ostalih kolegica i kolega s kojima svakodnevno dijele skrb za pacijente. Kao što se, kad god je to moguće, čine pomaci u boljitku statusnih i materijalnih položaja svih zaposlenika u zdravstvu, posebno onih najizloženijih stalnim naporima i stresnim situacijama, tako moram ponoviti da, kao ni do sada, liječnici nisu izvan našeg fokusa”, rekao je Beroš.

Zadovoljan je jer je nakon niza godina Vlada Uredbom o koeficijentima popravila materijalni položaj medicinskih sestara i tehničara u javnom zdravstvenom sustavu.



“U reformskim mjerama, na kojima se intenzivno radi, na visokom mjestu prioriteta su promjene u radno-pravnom statusu liječnica i liječnika, kao i izmjene uredbe o koeficijentima. To jako dobro znaju i sindikati i strukovne liječničke udruge jer su dio radnih skupina koje rade na tim pitanjima”, istaknuo je ministar.

Najavio je i pripremu Zakona o radno-pravnom statusu liječnika, kojim se također uređuju ta pitanja.

“Kao ministar zdravstva, iako mi je zvanje liječnika primarno, dužnost mi je skrbiti o interesima cjelokupnog sustava i svih zaposlenika, jer samo snažni kolektivi mogu odgovoriti svim izazovima u prevenciji i zaštiti zdravlja hrvatskih građana”, zaključio je Beroš.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI