BEROŠ KOMENTIRAO CIJEPLJENJE PREKO REDA: Objasnio i zašto one zemlje koje su uspješnije u cijepljenju imaju porast zaraženih

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš gostovao je u Dnevniku N1 televizije gdje je komentirao aktualnu epidemiološku situaciju u zemlji, kao i najavljeno popuštanje mjera. Prije točno godinu dana podsjetimo zabilježen je prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj i od tada svi živimo u posebnim uvjetim koji su i dalje na snazi iako je cjepljenje protiv COVID-a 19 krenulo.

Vlada je danas objavila kako će se od 01. ožujka otvoriti terase ugostiteljskih objekata, no Dubrovačko-neretvanska županija je odbila taj prijedlog jer se ondje situacija znatno pogoršala.

“Legitimno je takvo promišljanje. to je odraz njihove mudrosti. Lokalni stožeri mogu donositi takve odluke i mi smo apsolutno suglasni s njima. S velikim odobravanjem gledamo njihov potez jer one je dio opreznog razmišljanja”, rekao je Beroš.

“Nove mjere će sutra biti predstavljene. I za sve druge djelatnosti biti će potreban taj epidemiološki okvir koji će biti donesen kako bi se smanjila mogućnost zaraze”, dodao je.

Ministar je svjestan da to nije spas za ugostitelje.“Vrlo vjerojatno se neće svima isplatiti, ali to je samo jedan element koji u ovim uvjetima možemo relaksirati”, ustvrdio je.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako je Stožer protiv otvori-zatvori taktika kada su u pitanju mjere.

“Do sad smo slijedili strategiju da ne mijenjamo često odluke. Situacija je delikatna. Ukoliko se epidemiološka situacija pogorša sigurno ćemo donositi nove odluke. Ono što je važno jest brzo donositi odluke. Padovi i rast je puno brži nego ranije”, objanio je Beroš.

Na pitanje hoće li biti sankcija za cijepljenje preko reda ministar odgovara vrlo diplomatski.

“Trebalo bi razmisliti o sankcijama. Osobno mislim da nije riječ o moralnom propustu nego o stručnom. Pitanje je hipotetsko. Ukoliko se ustanovi odgovornost onih koji su cijepili donosit će se odluke. To ne mora nužno značiti smjenu, imamo i mjere novčanih kazni, ukora, javnog ukora i druge”, rekao je Beroš.

Što se tiče novog najavljenog kašnjenja isporuke cjepiva kaže kako je AstraZeneca je demantirala kašnjenje, no određene poteškoće postoje. “Trebalo bi se poštivati ono što je dogovreno. S druge strane razgovaramo i s drugim proizvođačima kao i neke druge članice EU”, dodao je.

“Cijepljenje ide sporije nego što smo svi mislili. Međutim, cjepivo je brzo producirano i razvijeno. Vjerujem da će nakon ovih početnih problema sve doći na svoje. Vidimo i neke druge zemlje koje su uspješnije u cijepljenju, no i tamo rastu brojke zaraženi. To je zato jer cjepivo ima smisla tek kad svi jednako procijepimo građanstvo”, objasnio je Beroš.

Istaknuo je i što su naučili u ovih godinu dana otkako se virus pojavio u Hrvatskoj.

“Zdravstveni sustav se u ovoj krizi pokazao jako fleksibilnim i prilagodljivim iako je bilo mišljenje da je on upravo suprotan. Budno pratimo situaciju i spremni smo na nove poteze. Moj je život obilježilo praćenje podataka i saznavanje novih stvari tijekom protekle godine”, zaključio je ministar Beroš.

Podsjetimo, u posljednja 24 sata zabilježena su 544 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2933. Preminulo je 12 osoba.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI