BEROŠ I MIRNA ŠITUM POKREĆU NOVI ZDRAVSTVENI PROGRAM: ‘Projekt Euromelanom pokazuje reformu zdravstva ‘u malom’

Foto: Željko Puhovski/Cropix

Pokretanje novog Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja melanoma najavio je ministar zdravstva Vili Beroš kojeg pokreće s akademkinjom Mirnom Šitum i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo. Istaknuo je te istaknuo da javnozdravstvena akcija “Euromelanom” pokazuje reformu zdravstva “u malom”. To je sinergija domova zdravlja i bolnica s pacijentom u središtu zdravstvenog sustava.

Beroš je rekao da u Hrvatskoj svaki drugi dan jedna osoba umre od melanoma. Broj preminulih i oboljelih kontinuirano raste što je vidljivo i na otoku Braču gdje su utvrđena 43 visoko suspektna melanoma i 41 karcinom kože od kojih je 10 planocelularnih karcinoma.

Istaknuo je da rezultati projekta “Euromelanom” referentnog centra za melanom Ministarstva zdravstva dodatno pokazuju da moramo promijeniti pravac kretanja i vratiti se na Štamparove postavke sa zaokretom prema još dostupnijoj zdravstvenoj zaštiti i aktivnijoj ulozi pacijenta u brizi za svoje zdravlje.

Jedan od ciljeva reformskih mjera je i razlog za pokretanje Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja melanoma.

U javnozdravstvenoj akciji “Euromelanom” posebno je znakovita sinergija zdravstvenog sustava na temelju koje se novootkrivenim bolesnicima omogućuje u 15 dana preventivni pregled, kirurški zahvat, postavljanje dijagnoze te određivanje terapije.Tako su u Domu zdravlja Supetar obavljene primarne eksizicije tumora kože novootkrivenim bolesnicima u suradnji s tri dermatokirurška tima KBC-a Sestre milosrdnice čime će se ubrzati postupak liječenja za iznimno agresivne tumore.

Doći će i do financijske racionalizacije višekratnih troškova putovanja pacijenata iz udaljenih lokaliteta u bolnicu kao i bolovanja za taj period.

“Osim što nedovoljnu zastupljenost preventive skupo plaćamo životima naših građana, plaćamo je na godišnjoj bazi gotovo 230 milijuna kuna za liječenje oboljelih od melanoma, koji se mogao usmjeriti u dodatno unaprjeđenje prevencije”, naglasio je ministar.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI