BERNARDIĆ POMAŽE PLENKOVIĆU DA OPSTANE? Nevjerica među SDP-ovcima: Zar je moguće da im je ovo učinio?

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Gdje je nestao crni labud koji je HDZ-u odnio najavljivani peti mandat na europskim izborima, u ovoj stranci nikada nisu otkrili.

Štoviše, dojam je javnosti da labuda nisu niti tražili jer se krio među njima. Jasno je naime da je crni labud Andrej Plenković, čija se politika odrazila na to da se HDZ okrene ka političkom centru, zanemarujući pritom konzervativnu biračku scenu. Europski izbori za Plenkovića su po svemu sudeći trebali biti početak dugo najavljivanog pomlađivanja stranke, a osim toga, oni su trebali nagovijestiti novo poglavlje, i definirati novu stranačku politiku.

Bilo je to vidljivo iz imena koja su se na tom popisu za Bruxelles uglavnom ukazivala po kriteriju prisnosti s Plenkovićem, koji nikada nije niti krio da je političar centra, no osim što su se na toj listi ukazali njegovi pomladci, i parneri, bio je to popis neafirmiranih političara za koje su rijetki imali prilike čuti.

Ta nova politika koju je Plenković promovirao doveo je do toga da nikad slabiji SDP na čelu s Davorom Bernardićem opoiravi rejting, i dogura do četiri mandata, vraćajući se pritom s ruba političke provalije. Desetak dana uoči parlamentarnih izbora Plenković, ako je vjerovati projekcijama iz anketa broji posljednje dane na mjestu predsjednika Vlade, no, umjesto da to okrene u svoju korist, Bernardić je očito svjesno, ili ne odlučio pomoći Plenkoviću da zadrži svoju poziciju.

Iako takva teza zvuči iracionalno, kratak pogled na SDP-ove kandidate i njihov raspored na listama Restart koalicije, jasno ukazuju na to da Bernardić ponavlja Plenkovićevu grešku s europskih izbora, grešku koju je ovaj platio mandatima.Nema izborne jedinice u Hrvatskoj oko koje se među socijaldemokratima ne negoduje, nezadovoljni su u  zagrebačkom SDP-u jrer se njihov predsjednik Gordan Maras na listi u prvoj jedinici ukazao na šestoj poziciji. Nezadovoljstvo je vidljivo i u dalmatinskim izbornim jedinicama, a potvrdilo ga je odustajanje Ranka Ostojića, Miše Krstičevića i Joška Šupe od kandidature na parlamentarnim izborima. Premda kapitalaca nema, Bero je svoju kampanju odlučio osloniti na notornog Željka Sabu, bivšeg vukovarskog gradonačelnika, koji je osam mjeseci proveo u zatvoru zbog pokušaja političke trgovine.

Bernardić mu je iz nekog samo njemu znanog razloga odlučio dati priliku, a priliku je dobila i Romana Nikolić koja je prije desetak godina prijetila sugovornici. ”Kurvetino, gotova si, ubiti ću te”, govorila je kolegici te za te riječi bila osuđena na tri mjeseca uvjeno. Na Bernardićevim listama nalaze se dakako i kolege iz Restart koalicije, no, sve to ne djeluje previše uvjerljivo i pobjedonosno s obzirom na negodovanja među socijaldemokratima.

Ako oni među sobom nisu zadovoljni onime što nude, kako očekivati da birači budu zadovoljni onime što su im ponudili? Pitanje je ovo na koje odgovor nitko do sada nije ponudio, poznato je tek da Bernardić pošto, poto želi postati premijer, međutim, kada sve ovo prođe veliko je pitanje hoće li se zadržati i na poziciji lidera oporbe.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI