Bernardić: ‘Izmjenama zakona INA se prepušta u mađarske ruke’

screenshot

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić (SDP) na početku saborskog zasjedanja u utorak ponovio je kritike na izmjene Zakona o privatizacije Ine ustvrdivši kako se njima ta kompanija u potpunosti prepušta u ruke mađarskom Molu te je još jednom prozvao Vladu za izdaju nacionalnih interesa.

“Izmjenama Zakona o Ini država prepušta Inu u potpunosti u ruke mađarskom MOL-u. Ova Vlada je popustila pod pritiskom Europske komisije koja je podnijela sudsku tužbu protiv Hrvatske u srpnju 2017. godine i sasvim je neopravdano da Vlada to drži glavnim argumentom zbog kojeg mijenja ovaj zakon”, kazao je Bernardić tijekom slobodnog iznošenja stajališta u ime Kluba zastupnika SDP-a.

Podsjetio je da je zahtjev Europske komisije star nekoliko godina i da je SDP-ova Vlada odgađala izmjene s argumentom da se u Hrvatskoj vodi sudski proces vezan za događaje iz 2009. kada je predano upravljanje Inom Mađarima.

“Nismo slijepo i slugarski slijedili upute iz Europske komisije kao što to čini ova Vlada”, istaknuo je Bernardić ocijenivši da dok se ne dovrši pravosudni proces u Hrvatskoj ne treba mijenjati zakon.

Bernardić se pita i što su se predsjednik Vlade Andrej Plenković i mađarski predsjednik Vlade Viktor Orban dogovorili na sastanku u Zagrebu.



“Je li Plenković dogovorio sa Orbanom da Mađari u potpunosti preuzmu INA-u? Pod kojim uvjetima, pod kojom cijenom? Je li dogovorio zatvaranje Sisačke rafinerije? Je li dogovorio da INA ode iz Hrvatske? Je li predmet njihovih razgovora bio i Hernadi koji je optužen za davanje mita bivšem predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu za predaju upravljačkih prava MOL-u”, upitao je.

“Očito je da je Plenkovićevoj Vladi baš kao i Sanaderovoj cilj stvoriti uvjete da Mađari mogu preuzeti INA-u u potpunosti a što smatram izdajom hrvatskih nacionalnih interesa”, ponovio je čelnik SDP-a.

Podsjetio je i na najavu Plenkovića na Badnjak 2016. da Hrvatska kreće u vraćanje INA-e u hrvatske ruke zaključivši kako je lagao, a kaže lagao je i ministar državne imovine Goran Marić koji je kazao da neće dopustiti zatvaranje sisačke rafinerije i da onaj tko to dopusti može se smatrati nacionalnim izdajnikom.

“To znači da ministar Marić misli da je Andrej Plenković nacionalni izdajnik kako se da zaključiti iz njegove izjave. Iz njegove izjave se da zaključiti da misli da se svi vi u HDZ-u koji ćete sutra glasati za taj zakon ste nacionalni izdajnici”, zaključio je Bernardić.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI