BENZIN POSKUPIO, DIZEL POJEFTINIO: U odnosu na bliže okruženje, Hrvatska i dalje ima najviše cijene naftnih derivata

Davor Zunic/Cropix

Već se tradicionalno utorkom od ponoći mijenjaju cijene goriva u Hrvatskoj. Tako su vozači automobila na benzin ponovno nezadovoljni jer je na benzinskim crpkama u Hrvatskoj benzin skuplji 13 lipa. Tako je litra osnovnog Eurosupera 95 sada 13,37 kuna. Premium verzija iznosi od 14,34 do 14,9 kuna.

S druge strane, vozači dizelaša mogu malo odahnuti jer je dizel pojeftinio pa tako od utorka litra dizela iznosi 13,02 kune, a premiuma 14,39 do 14,44 kune. Cijena autoplina je od ponoći između 7,6 do 7,9 kuna po litri.

Podsjećamo da je cijena sirove nafte prošle godine rasla za oko 50 posto, a ove godine za dodatnih 45 posto. Na londonskom je tržištu cijena nafte prošloga tjedna lagano padala, zbog usporavanja gospodarskih aktivnosti i industrijske proizvodnje, na 111,5 dolara po barelu. Na američkom tržištu barel je dosegnuo vrijednost od 110 dolara, no potkraj tjedna cijena je opet počela rasti zbog europskih najava o embargu na uvoz ruske nafte i blokade uvoza ruskog plina preko dijela plinovoda u Ukrajini i preko plinovoda u Poljskoj.

Treba istaknuti kako Hrvatska i dalje ima najviše cijene naftnih derivata u bližem okruženju. Premijer Andrej Plenković prije gotovo tjedan dana najavio kako će se “vidjeti što se još da učiniti” po pitanju obuzdavanja cijena, ali dosad još uvijek nije ništa učinjeno.

 



Facebook Comments

Loading...
DIJELI