BENČIĆ KAŽE ‘PLJAČKA STOLJEĆA SAMO VRH SANTE’:‘Hrvatska vlada bi trebala otkupiti 6 posto dionica INA-e od institucionalnih i privatnih investitora’

Foto: Damir Krajac/Cropix

Zastupnica Zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić je istaknula da je pljačka stoljeća u INA-i samo vrh sante dugogodišnjeg oštećivanja, kako INA-e tako i državnog proračuna, zbog čega su izgubljene milijarde, a najveću štetu trpe država i građani.

Istaknula je da su za to znali ne samo u vrhu INA-e nego i oni koji su participirali u hrvatskim vladama te je iznijela tvrdnju da je ukradeni iznos je približno tri mjesečna računa za struju svih kućanstava u Hrvatskoj, kojih ima oko 1,8 milijuna.

Benčić je također upozorila da „je premijer izjavio da je zgrožen onime što se dogodilo, a vlada je ta koja predlaže članove INA-e s hrvatske strane, kao i hrvatske članove Nadzornog odbora, a na pitanje kako je moguće da je HERA izdala dozvolu za obavljanje djelatnosti trgovine plinom OMS-u, premijer je rekao da su mu objasnili da je zakon takav i da su dozvolu izdali po zakonu”.

„No, ako nekome nije jasno, zakone predlaže vlada kojoj je on na čelu, a usvaja njegova većina u saboru. Dakle, ako postoji problem sa zakonom, to je također odgovornost ove vlade”, naglasila je.

Benčić je također dodala da Zeleno-lijevi blok zanima kako je tvrtka s jednim poluzaposlenim mogla zadovoljiti te uvjete te traže da se to ispita jer to je također odgovornost vlade, koja odlučuje i o vodstvu HERA-e.



Upozorila je da politička odgovornost postoji na toliko razina i da su izlike tipa “mi nemamo ništa s tim” uvreda svim građanima.

Benčić je najavila da će „Zeleno-lijevi blok inzistirati na informacijama o tome po kojoj je prosječnoj tržišnoj cijeni Ministarstvo gospodarstva obračunavalo koncesijsku naknadu za plin koji je INA proizvodila i izvozila 2021. godine”.

Detaljnije je objasnila da je to važno jer „ako postoji više fiksnih ugovora poput ovog po kojima se ispod tržišne cijene prodavao plin, onda nije oštećena samo INA nego je izravno oštećena i država, koja na tu prosječnu tržišnu cijenu obračunava iznos koncesijske naknade”.

„Hoće li vlada pokrenuti spor protiv INA-e za naknadu štete jer na to ima pravo ako je naplatila manje koncesijske naknade zbog ovakvih fiksnih ugovora”, pita se saborska zastupnica Zeleno-lijevog bloka.

Benčić je također rekla da joj je „nejasno i zašto Hrvatska na rudna bogatstva i vodu ima najniže ugovorne i koncesijske naknade te traži da se donesu nove uredbe o koncesijskim naknadama za eksploataciju ugljikovodika jer je “Hrvatska oštećena za puno više nula nego što je riječ u ovoj aferi”.

„Predložiti ću saboru da se proglasi energetska kriza i da se zbog nje zaustavi izvoz domaćih ugljikovodika te napravi konkretan plan zelene transformacije s jasnim rokovima, moramo imati sve poluge upravljanja energetskim sektorom, što uključuje i INA-u”, nsglasila je.

Benčić smatra da „bi vlada trebala otkupiti šest posto dionica koje se nalaze kod institucionalnih i privatnih investitora, od čega je četiri posto u rukama mirovinskih fondova, i tako vratiti poluge upravljanja INA-om, kako bi se radilo u interesu Hrvatske, a ne Mađarske, i ne bi se gubile milijarde godišnje, jer se ovako upravljati INA-om ne može, što je priznao i premijer”.

„Predložit ću i široku solarizaciju Hrvatske, a najjednostavniji način bi bio da HEP uloži u solarne kućne energane”, dodala je.

Smatra da će se cjelokupna oporba uspjeti ujediniti oko navedenih prijedloga i zahtjeva, a da će njihovo usvajanje koristiti i premijeru Andreju Plenkoviću.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI