BELJAKU SE TRESE STOLICA: ‘Ovo je kraj HSS-a, a ako on ne da ostavku, svi će otići iz stranke’

screenshot

“Ovo je kraj HSS-a, a ako Krešo Beljak ne podnese ostavku na stranačkom Predsjedništvu, otići će drugi ljudi”, rekao je visokopozicionirani član HSS-a koji je želio ostati anoniman. HSS predvođen predsjednikom Krešom Beljakom na parlamentarnim izborima osvojio je samo dva zastupnička mandata.

“Najavljivao je tri i još neke nesigurne, ali nismo osvojili ni ta tri sigurna”, ističe sugovornik iz vrha stranke Jutarnjem listu koji očekuje da će se sutra održati Predsjedništvo HSS-a na kojem bi se trebali analizirati izborni rezultati.

Potpredsjednik HSS-a Vlaho Orepić, koji se Beljakovoj opciji pridružio u travnju ove godine, jučer je rekao da je rezultat jednostavno loš.

“Rezultat je loš i u skladu s tim treba vidjeti kako dalje. Osobno sam u toj cijeloj priči nov, pa mi je teško govoriti o dubinskim odnosima u stranci. Ali treba o svemu otvoreno porazgovarati”, rekao je Orepić.

Na pitanje treba li Beljak podnijeti ostavku, Orepić je odgovorio:“To je Beljakova stvar, odnosno njegov stav prema okolnostima u kojima smo se zatekli, a mi članovi vrha stranke ćemo o svemu tome razgovarati na stranačkom Predsjedništvu koje će se održati do kraja tjedna i donijeti konkretne odluke”.

‘Nema smisla’

Šef HSS-a Beljak jučer se nije javljao na pozive, a prekjučer je na svom profilu na društvenim mrežama objavio:

“Dojmovi su još uvijek jaki, razočarenje je beskrajno, izborni poraz još jače boli, ali bez obzira na sve život ipak mora ići dalje”.
Sugovornik Jutarnjeg lista kaže da se predsjednik HSS-a nije konzultirao sa stranačkim tijelima ni oko samog sporazuma sa SDP-om te da je sve odluke donosio samostalno.

“Zatvorio nam je vrata svih političkih opcija, osim SDP-a, ovo više nema smisla”, ističe on.

Davor Vlaović, zamjenik predsjednika HSS-a, na pitanje kako dalje odgovara da su “rezultati koalicije ispod svih naših očekivanja”.

“Nismo vodili personaliziranu kampanju i sada je jasno da smo kao koalicija loše komunicirali teme koje su od nas očekivali glasači. To se, naravno, reflektiralo i na HSS. HSS-ovo glasačko tijelo i članstvo je očekivalo samostalan izlazak na izbore i jasno definiranje HSS-ovih politika koje su se ovoga puta utopile u koaliciji. To nam je zadatak za budućnost”, rekao je zamjenik predsjednika Vlaović.

Beljak je u svom postu, pak, članovima HSS-a poručio da je njihova stranka još živa.

“HSS kao stranka je uspio (nekako) preživjeti, a s osvojena dva saborska mandata imamo priliku pokušati ponovno graditi povjerenje birača kojeg smo očito poprilično izgubili. Najveći krivac za ovaj (ipak) neuspjeh sam naravno, kao predsjednik, ja osobno i od te odgovornosti ne mogu i neću bježati.

Zato ću vrlo skoro, već ovaj tjedan obaviti konzultacije s užim vodstvom stranke te zatim sazvati Predsjedništvo HSS-a, na kojem ćemo razmotriti sve mogućnosti te zajedno odlučiti što i kako ćemo dalje. Glave gore! Još uvijek smo živi, a to je u ovom trenutku svakako najbitnije!”, napisao je.

Dugovi

Zamjenik predsjednika Vlaović na pitanje očekuje li Beljakovu ostavku kaže:

“Predsjednik je javno rekao da ne bježi od odgovornosti. Ovaj tjedan ćemo imati sastanak užeg vodstva stranke i razgovarati o svemu”.

No, na pitanje može li HSS preživjeti samo na dva zastupnika, Vlaović uzvraća kako je “aktualno vodstvo HSS-a u zadnje četiri godine vratilo više od šest milijuna kuna dugova koji su se vukli više od jednog desetljeća, a koje su napravila bivša vodstva”.

“Preživljavanje nije samo financiranje stranke, to je i stranačka baza koju imamo i s kojom moramo uspostaviti snažniju komunikaciju s definiranim politikama”, rekao je Vlaović. Dodao je da će osobno ostati uz HSS, objavio je Jutarnji.hr.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI