Beljak: ‘Premijera treba birati izravno, zastupnici kao volonteri’

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Što se tiče suradnje s HDZ-om, Beljak je rekao da im neće zatvoriti vrata, ali kako sada stvari stoje, "u bliskoj budućnosti s HDZ-om nećemo"

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak tijekom gostovanja u emisiji Novi dan televizije N1 rekao je kako prva reforma izbora treba biti promjena izbornog zakona u smjeru kancelarskog ili polukancelarskog modela.

Beljak smatra da je premijer biran izravno od građana kako ga nitko ne bi pitao za ministre. Predsjednik HSS-a rekao je kako je žalosno sve što se događa na političkoj sceni te upozorava kako se na listama za Sabor nalaze ljudi koji su tamo voljom šefova stranaka. Tvrdi kako će HSS u budućnosti ostati opozicijska stranka.

Predsjednik HSS-a je rekao kako je preferencijalno glasovanje bilo korak naprijed, ali ne dovoljan, te da se on zalaže da prva reforma nakon izbora bude promjena izbornog zakona.

“Premijera treba birati u izravno, cijela Hrvatska treba biti jedna izborna jedinica”, rekao je Beljak za N1 i dodao da “saborski zastupnici trebaju biti volonteri jer je Hrvatska premala za ovako velik broj profesionalnih političara”.

Svoje prijedloge još nije stigao iznijeti Andreju Plenkoviću jer nije bilo vremena, a sve skupa, kaže, ionako “nije politika, nego matematika”.



Što se tiče Mosta, Beljak je rekao da je njih iznenadilo to što je Plenković napravio.

“Ili su mislili da će on to odraditi taktičnije , ne radite to dok nemate sigurnu rezervnu varijantu. U cijeloj ovoj situaciji mislim da ovo nisu očekivali. imaju i oni afera, vidite Ružicu Vukovac. Mislim da su vrlo izgledni parlamentarni izbori na jesen”, rekao je Beljak.

Što se tiče suradnje s HDZ-om, Beljak je rekao da im neće zatvoriti vrata, ali kako sada stvari stoje, “u bliskoj budućnosti s HDZ-om nećemo”.

Na pitanje što je politički motiv Plenkovića za razgovor s HSS-om, Beljak ističe da tu nema nikakvih tajni.

“Temelj nije politika, nego matematika jer da je nešto drugo razgovarali bismo o programima. Tražimo promjenu izbornog zakona”, zaključio je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI