Barišiću potvrđena podrška, Vlada objavila dokument o uspjesima prvih 100 dana

Patrik Macek/PIXSELL

Usvojen je Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o državnim potporama, kao i strategija upravljana javnim dugom

Vlada je današnju 18. sjednicu započela izvješćem o svojih prvih 100 dana u Banskim dvorima, a na dnevnom redu nalazi se i prijedlog strategije upravljanja javnim dugom do 2019. godine, kao i očitovanje na prijedlog za pokretanje pitanje povjerenja ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću. Podsjetimo, prijedlog je u saborsku proceduru prošlog četvrtka uputilo 45 zastupnika SDP-a, HNS-a i HSU-a, a nakon što je krajem prošle godine Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju ocijenio da je prijava četvorice znanstvenika protiv ministra Barišića za plagiranje više dijelova tuđih članaka, knjiga i internetskih izvora djelomično opravdana. Plenković je u međuvremenu više puta istaknuo da Barišić uživa njegovo povjerenje.

Na samom početku sjednice usvojen je dnevni red te je Plenković najavio predstavljanje prvih 100 dana Vlade. Osvrnuo se i na svoj put u Davos te na put u Izrael s Damirom Krstičevićem i Milijanom Brkićem. Plenković je svim članovima Vlade zahvalio na dosadašnjem doprinosu u radu te dodao da očekuje još veći angažman.

“Prvih 100 dana rada Vlade bilo je prilično intenzivno”, rekao je Plenković i dodao da je u medijima čitao da “završava medeni mjesec”.

“Ako je ovo medeni mjesec nisam siguran da bi se mnogi rado išli ženiti, kakav smo tretman imali i koliko je pitanja bilo na dnevnom redu”, izjavio je Plenković.

Ministar financija Zdravko Marić dodao je da je prvi put u recentnoj prošlosti zabilježeno smanjivanje javnog duga. Dodao je da je za 2018. godinu javni dug planiran na 78,6% BDP-a, a 2019.



“Javni dug smo identificirali kao jedan od ključnih rizika i kao takav zauzima visoko mjesto na listi naših prioriteta. U samom programu Vlade zacrtali smo cilj da ćemo smanjiti udio za 10%”, izjavio je ministar Marić.

Podrška Barišiću

Vlada je prihvatila očitovanje kojim se Saboru predlaže da odbije donijeti odluku o iskazivanju povjerenja ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću, koje je zatražilo 45 saborskih zastupnika.

“Temeljito smo proučili dostavljeni prijedlog, te u očitovanju iznosimo argumente i činjenice koje, po našem mišljenju, odbacuju sve prijedloge koji su neosnovani i neutemeljeni, te predlažemo Saboru da odbije donijeti odluku o iskazivanju povjerenja. O tome će biti i rasprave u Saboru, pa ćemo detaljno obrazložiti argumente”, izjavio je Plenković prije nego što je na glasanje dao prijedlog o takvom očitovanju, koji je usvojen jednoglasno.

Osim toga, na sjednici je prihvaćen prijedlog uredbe o Tarifi upravnih pristojbi.

“U relativno kratkom roku mislim da smo napravili dobar posao i taj posao će se nastaviti. Ideja o olakšanju poslovanja ali i života građana je glavna misao vodilja”, izjavio je Marić govoreći o smanjenju tarife upravnih pristojbi.

Usvojen je Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o državnim potporama, kao i strategija upravljana javnim dugom.

U dokumentu koji su objavili, Vlada ističe da su u prvih 100 dana, uz osiguranu političku stabilnost zemlje, pokrenute reforme usmjerene na gospodarski rast, pravnu sigurnost i društvenu solidarnost.

[pdf-embedder url=”http://www.dnevno.hr/wp-content/uploads/2017/01/337602635-Prvih-100-Dana-Vlade-Republike-Hrvatske.pdf”]

Facebook Comments

Loading...
DIJELI