BANOŽIĆ NAJAVIO NOVE POTEZE NAKON SKANDALA U POŽEGI: To se sigurno neće svidjeti Milanoviću, opet ga je ‘okrznuo’!

Foto: Pixsell

Za sukob s predsjednikom Republike ministar Mario Banožić kaže da je “ovo što se dogodilo danas, bila kap koja je prelila čašu”.

Ministar Banožić je potegnuo pitanje ostavke načelnika Oružanih snaga viceadmirala Roberta Hranja. To je pojasnio iz Vinkovaca u razgovoru za RTL Danas.

“Zato što se ne poštuje Zakon o obrani i uredba koja je rezultat samog funkcioniranja zakona. Ovo nije bio prvi put, ovo se dogodilo stotinu puta u godini dana, ali je ovo bila kap koja je prelila čašu.”


“Rekao je prvi dan kad je došao, eto, imamo problem, jer on je prvi sinopsis koji smo imali za polaganje prisege gdje su bila predviđena tri govornika, što je bila praksa cijelo vrijeme. Da bi nakon nekoliko sati rekao da predsjednik RH traži da bude samo on govornik, odnosno da se ja ne smijem obratiti vojsci. Rekao sam da je MORH ono koje organizira prisegu”, opisivao je svoje kontakte s Hranjem.

Što je s ostavkom na koju ga je pozvao?“Nakon što sam razgovarao s njim nekoliko puta… tražio sam zapovijed, do ujutro je nisam mogao dobiti. Nakon ponovnog mog traženja, dobio sam zapovijed u kojoj se jasno piše da se poštuje odluka ministra, a ako se protokolno dogovore, da se poštuje protokol Ureda predsjednika. S tim se nisam mogao složiti, došao sam gore u vojarnu, lijepo sam mu rekao da izvoli poštovati zakon, a ako ne poštuje zakon, da ne može obnašati dužnost načelnika”, rekao je ministar Banožić.

Hranj se naknadno očitovao, dakle, tvrdi da nije ponudio nikakvu ostavku niti je daje niti vojnik u konačnici uopće može dati ostavku.

“Načelnik Glavnog stožera to čini pred dvojicom svojih kolega, generala”, opisao je ministar obrane proceduru. “Tako da najbolje da to potvrde njegove kolege generali.”

“Ako ne radiš po zakonu, nemoj obnašati dužnost, to je moja jasna poruka i ja sam zatražio izvanredni nadzor nad kabinetom Glavnog stožera i svim tim zapovijedima koje su donesene i danas i neki dan vezano za Burčula, zapovjednika Počasne zaštitne bojne, tu tvrdim da ne bi došlo do situacije umirovljenja da se nije isto događalo što i danas”, rekao je ministar Banožić i to.

Predsjednik Republike je, pak, govorio o njemu u kontekstu traženja ostavke. Pada li mu to uopće na pamet?

“Naravno da ne”, odgovorio je Banožić.

A što kaže na prozivke da je škrtica?

“Škrtica sam jer ne dam pretjerano korištenje materijalnih resursa, čemu je predsjednik Republike sklon. To radi tako da zahtjev ne predaje preko Ministarstva obrane nego daje direktnu zapovijed načelniku Hranju. Pritom stvara materijalni trošak za koji ja odgovaram kao ministar obrane i nisam to dopuštao. Onda su počeli stavljati oznake povjerljivosti na takve dokumente, ne bi li vi novinari počeli propitivati, kao što je bio slučaj s brodom ‘Galeb’ i s odlascima pojedinim helikopterima na druge lokacije.”

Je li pak on ikada slao postrojbe vojske u pomoć u administrativne jedinice gdje je na vlasti HDZ?

“Potpora civilnim institucijama je jedna od zadaća HV-a”, kazao je, rekavši i to da je on bitno smanjio broj tih zahtjeva.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI