BANOŽIĆ JOŠ JEDNOM POTVRDIO: Milanović ga u Kninu neće gledati! ‘I ja sam kao dijete bio u Oluji, na ratnom području’

Screenshot: HRT

Ministar obrane Mario Banožić gostovao je uoči obljetnice Oluje u Dnevniku HRT-a.

Govorio je o situaciji s protupožarnim zrakoplovima koji su zapeli na remontu, predstojećoj proslavi Oluje i odnosu s predsjednikom Milanovićem.

Komentirajući činjenicu da kanaderi i air tractori nisu spremni u ugovorno definiranim rokovima, Banožić je kazao kako treba pohvaliti pilote i tehničare koji svakodnevno održavaju protupožarne zrakoplove i tako doprinose sigurnosti države. Oni to rade 24 sata na dan i rade u svim mogućim uvjetima, dodao je podsjetivši na jučerašnje požare na šibenskom području.

“Naravno da bi bila određena komocija kod planiranja materijalnih resursa, ali mi danas uspijevamo sve odraditi. U zadnja dva tjedna pružili smo pomoć i u Sloveniji te BiH, tako da u ovom trenutku ugroze za hrvatske građane nema. Dinamički plan sa ZTC-om je bio ugovoren 15. kolovoza prošle godine i aktiviran u veljači, ali se to nije dogodilo”, odgovorio je Banožić na konstataciju da bi sve bilo lakše uz deset protupožarnih zrakoplova.

“S ovim s čim možemo dajemo maksimalnu snagu”

Vezano za kašnjenje remonta zrakoplova, Banožić je kazao kako su nekoliko mjeseci dolazile informacije o tome da se događa, međutim u razgovorima sa ZTC-om je, tvrdi, dobivao uvjeravanja da će sve biti u redu.



“Ja jedino mogu tražiti da zrakoplov dođe, a kad završi sezona, kad vidimo koji su izazovi, moći će se konkretnije razgovarati”, rekao je ministar.

Komentirajući činjenicu da zapovjednik HRZ-a Michael Križanec nije mogao konkretno reći da će varijanta s 4+3 zrakoplova biti dovoljna, Banožić je kazao: “Nitko ne može predvidjeti što se može dogoditi, a mi s ovim s čim možemo dajemo maksimalnu snagu.”

Odgovarajući na pitanje što misli o tome da neki djelatnici tijekom bolovanja ili godišnjeg odmora rade u tvrtkama u inozemstvu, rekao je kako ne može ulaziti u operativne procese ZTC-a te da to rješava Uprava. MORH se u ovom slučaju nalazi u ugovornom odnosu, a djelatnike koji to rade, smatra, svakako treba sankcionirati.

“Hrvatska vojska ove godine ima zaista impresivan proračun od gotovo 7.6 milijardi. Iz izvješća sa sastanka NATO-a u travnju vidi se da je Hrvatska jedna od rijetkih članica saveza koja prelazi dva posto BDP-a izdvajanja za vojsku, od čega više od 30 posto ide za modernizaciju i opremanje”, kazao je Banožić. Mnogi su pokušali, dodao je, umanjiti značaj MORH-a, ali ne radi se samo o Rafalima već se ulaže u sve tri grane HV-a.

“Tu je i infrastruktura, Black Hawk te zamjena helikoptera sovjetske proizvodnje, potpora civilnim institucijama kroz protupožarnu zaštitu i hitan medicinski prijevoz”, rekao je Banožić pa nastavio govoriti o kopnenoj vojsci.

“Cilj nam je zadovoljavanje cilja srednje pješačke brigade pa smo išli u nabavku Bradleyja, borbenih vozila na gusjenicama i točkaši će biti opremljeni 30-mm daljinskim oružanim stanicama te Spike raketnim sustavom”, kazao je ministar. Što se tiče mornarice, naveo je završavanje obalnih ophodnih brodova, nabavku dva lovca za mine i projektiranje višenamjenskog broda.

Ne dolazi na Milanovićev prijem

Banožić je potvrdio da neće biti na primanju ratnih zapovjednika na obljetnicu Oluje u organizaciji predsjednika Zorana Milanovića. Kazao je kako je od jutra zauzet aktivnostima – od polaganja vijenaca na Mirogoju, svečane Akademije, sastanka sa zapovjednikom garde Minnesote te susretom s braniteljima s ministrom Medvedom i premijerom Plenkovićem.

Objasnio je na što je konkretno mislio kad je na konferenciji za novinare spomenuo skandal s udrugama.

“Mislio sam na udruge koje koriste svoja prava da komuniciraju da su bili sudionici Oluje, ali i ja sam kao dijete bio u Oluji. Prošao sam cijeli dio ’95. godine, isto kao i ’91. Jako se dobro sjećam događaja, bio sam u ratnom području. Mislim da svi zajedno na to trebamo gledati s pijetetom, a ne raditi na promaknuću pojedinih političkih ciljeva kad o tome govorimo”, rekao je Banožić.

Zaključio je da hrvatski narod zaslužuje dostojanstvenu proslavu Oluje.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI