Bandićevo rušenje Plenkovića krije jednu zamku: Jeste li nasjeli?

twitter

Posljednja je godina mandata pred premijerom Plenkovićem i njegovim HDZ-om, ali i Vladom koja nalikuje na neukusan čušpajz, ali to što je vremena za vladanje sve manje ne znači da u ovoj karavani vlada sklad. Upravo suprotno, nema te strane na kojoj se koplja ne lome. Političke igre zapravo su tek počele te će, čini se, biti i više nego intenzivne. Većina u Saboru na prvu se doista doima stabilnom, no daleko je to od realnog stanja u Plenkovićevim redovima, pa ga svaka nova prijetnja dodatno uznemiri, a prijetnji ima na svim poljima. Primjerice, prije nekoliko tjedana koaliciju je uzdrmao HSLS u suradnji s Glavaševim HDSS-om, kad su Plenkoviću zaprijetili da će izaći iz koalicije ako se koalicijski partner Milorad Pupovac ne ispriča za povlačenje paralele između Hrvatske i NDH. Međutim, vrijeme je učinilo svoje, Pupovac se nije ispričao, a prijeteća družina ostala je gdje jest. I Pupovac, koji svako male pecne Plenkovića, postojano stoji uz njegovu Vladu, no istini za volju, sve su ovo slabi pucači.

Onaj koji zaista ozbiljno može uzdrmati Plenkovićevu Vladu, spletom sretnih okolnosti zapravo je čovjek koji u sabornici i ne sjedi – zagrebački šef Milani Bandić, čovjek koji je saborske zastupnike pretvorio u pokemon žetončiće. Da stvar bude tragična, to mu je lako pošlo za rukom. Ovih se dana ta družina susrela i u jednom zagrebačkom restoranu, kako bi li se sanirali veliki apetiti gradonačelnika najvećega hrvatskog grada. A da Mile, kako ga u njegovu kraju zovu, može dovesti u pitanje Plenkovićevu Vladu, pokazalo se i nedavno, kada se njegovi žetončići nisu pojavili u Vladi. Pred premijerom je uskoro izglasavanje proračuna, kada će takvi scenariji nepojavljivanja biti kobni.

Dakle, Bandić igra opasnu igru, dajući do znanja Plenkoviću tko je gazda, ali zašto? Koji su njegovi interesi, i ima li on doista tendenciju rušiti Plenkovićevu Vladu? Teško! Štoviše, dobro upućeni svjedoče kako je on posljednji koji bi bio spreman to učiniti. Prije svega, ekipa kojom se Bandić u Saboru okružio u očima javnosti nosi titulu foteljaša koji će se u Sabor teško više ikada vratiti, a budu li riskirali i išli na rušenje Vlade, to bi jasno značilo da ruše i svoju saborsku poziciju. Osim toga, kao što Plenković treba Bandićeve žetone u sabornici, Bandić treba Plenkovićeve žetone u Gradskoj skupštini, u kojoj zahvaljujući vladajućoj stranci ima većinu. Drugim riječima, Bandić bez HDZ-a ne može delati kao gradonačelnik Zagreba, a da mu ta fotelja izmakne, izmakli bi mu i projekti na kojima srčano inzistira, a u koje spada i zagrebački Manhattan oko kojega se sukobljava s HNS-ovim ministrom graditeljstva Predragom Štromarom, u čijim ladicama stoje izmjene GUP-a koje su Bandiću potrebne da bi realizirao projekt koji je dogovorio sa šeicima. Upravo bi se u toj niši mogao  skrivati razlog zbog kojeg Bandić udara na Plenkovića. Dakako, priča postaje još apsurdnija kada se zna da Štromar u Vladi sjedi kao HNS-ov dio vladajućeg kolačića, zajedno s Bandićem koji ne prestaje voditi obračune s tom strankom, pa je nešto prije ovih prijetnji ušao u konflikt s ministricom obrazovanja Blaženkom Divjak. Bandićev krajnji cilj nije zgaziti Plenkovića, nego deplasirati HNS, a hoće li mu to poći za rukom – vidjet ćemo.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI