BAN TOSKIĆ O PANDEMIJI I ZDRAVSTVENOJ SKRBI IZBJEGLICA: ‘Rat u Ukrajini skrenuo je fokus s pandemije koronavirusa, koja, nažalost, još nije završila’

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

O fokusiranju na rat u Ukrajini te prebacivanje pažnje sa situacije s pandemijom koronavirusa, koja, nažalost, još uvijek nije gotova, govorila je za N1 Nataša Ban Toskić, šefica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM).

Rekla je kako u “posljednja dva tjedna opažamo porast oboljelih od covida, obolijevaju svi, i cijepljeni i oni koji nisu”.

“Uglavnom su to blaže kliničke slike i pacijenti dolaze nesvjesni da se radi o koroni. Ljudi dolaze iz raznih razloga, a onda usput spomenu da ih malo grebe grlo ili da šrmcaju i iznenade se da su pozitivni, a već danima imaju simptome. Zato je važno ne popuštati u svakodnevnim mjerama – distanca i maske – jer kraj epidemije je još daleko, nitko ne zna kad će biti”, rekla je Nataša Ban Toskić.

Istaknula je i kako je jasno da je počela epidemija gripa, a ima i drugih respiratornih virusa pa je nemoguće razlikovati o čemu se radi.

“Doduše, gripa počinje naglo, visokom temperaturom, jakim bolovima u mišićima, kašljem, ali i tu oblik bolesti može varirati. Ne postoje specifični simptomi da jasno razlikujemo o čemu se radi pa se vodimo kliničkom slikom. Virusne bolesti se liječe u kući, simptomatski”, napomenula je.



Govorila je o tome kako pritisak na ordinacije obiteljskih lliječnika nikad nije popustio.

“Pritisak na ordinacije nikad nije popustio, to je nevjerojatan broj kontakata iako se sad primjećuje veći broj dolazaka uživo. Apeliramo na pacijente da se i dalje samotestiraju kod kuće kad god je moguće u slučaju pojave respiratornih simptoma. Uspjeli smo se dosad nositi sa svime. Nove radne zadatke ćemo teško moći preuzimati, a dolaskom izbjeglica očekujemo veće radno opterećenje”, naglasila je.

Dodala je kako je sasvim popustio interes za cijepljenjem.

“U dva tjedna nisam imala nikoga tko se došao cijepiti. Docjepljivala sam trećom dozom nepokretne osobe u kućama, ali interes je gotovo nikakav, nema upita ni za nova cjepiva”, rekla je šefica KoHOM-a.

Osvrnula se i na zdravstvenu zaštitu izbjeglica te naglasila kako je “ministar dao naputak da će sve izbjeglice imati pravo na zdravstvenu zaštitu kao naši građani i da će ih obiteljski liječnici primati uobičajeno”.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI