BALKANIJADA U BRUXELLESU: Priština traži ispriku EK zbog jednog detalja sa sastanka Vučića i Várhelyia

Foto: Instagram

Ministrica vanjski poslova i dijaspore privremenih prištinskih institucija Meliza Haradinaj Stubla uputila je notu Europskoj komisiji zbog knjige “Kršćansko naslijeđe Kosova i Metohije”, koja je u četvrtak stajala na stolu tijekom sastanka Olivér Várhelyia, eurpskog povjerenika za susjedstvo i proširenje  i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Misiji Srbije pri EU u Briselu.

“Ministarstvo vanjskih poslova i dijaspore Kosova izražava Europskoj komisiji za pregovore o proširenju svoj snažni protest u vezi sa vijestima i fotografijama objavljenim u drugim medijima i putem naloga na društvenim mrežama, na kojima se vidi Oliver Várhelyii na sastanku sa Aleksandrom Vučićem, dok je u pozadini knjiga koja promovira etničku mržnju sa uvredljivim sadržajem i neprihvatljivim nazivom za Kosovo”, navodi se u noti Stuble.

Kako prenosi prištinska televizija Klan Kosova, ona je navela da je Kosovo “nadaleko poznato po svom multietničkom karakteru, toleranciji i međureligijskoj harmoniji” i istaknula je da sve etničke i vjerske zajednice na Kosovu imaju “proširena prava i snažnu zaštitu”.

“Ta knjiga koja se promovira na fotografiji, koju je Várhelyi podijelio na svom Twitter profilu, ima suprotnu misiju – da potiče mržnju i da se zloporabi od strane mašinerije srpske propagande protiv nezavisnosti i suvereniteta Kosova. Ta dezinformacijska kampanja postala je prijetnja regionalnoj stabilnosti i miru na zapadnom Balkanu”, navodi se u noti.

Haradinaj Stubla zahtijeva i objašnjenje i ispriku od Eeropske komisije, prenosi Kosovoonline



“Ministarstvo vanjskih poslova i dijaspore Kosova očekuje objašnjenje Europske komisije za proširenje i ispriku za krivično djelo počinjeno nad narodom Kosova. Istovremeno, tražimo da se takav diplomatski incident ne ponovi”, dodaje se u noti, prenosi blic.rs

Facebook Comments

Loading...
DIJELI