BALKAN OPET PODRHTAVA, DODIK PRIJETI: ‘Prizna li Vučić Kosovo, i RS će tražiti odcjepljenje’

Photo: Srdjan Ilic/PIXSELL

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da su poruke koje je neposredno pred ulazak u Bijelu kuću uputio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, poruke koje bi trebalo pažljivo i dobro čitati, a iz kojih jasno proizilazi da Srbija želi kompromis, mir, stabilnost i napredak, ne samo u okviru svoje države već i u cijeloj regiji.

Dodik ne vjeruje Vučiću

No, čini se kako Dodik ipak gubi vjeru u Vučića, pa je dao i izjavu kojom “puše u hladno”:

“Najave da bi se na stolu moglo naći nešto više od ekonomskih tema koje znače i normalizaciju života na Кosovu, mogu samo zakomplicirati već ionako složenu situaciju”, kazao je za RTRS.

Priznanje Kosova povlači pitanje odcjepljenja RS-a



“Ne želimo vjerovati kako bi jedna supersila kakva je SAD dozvolila da se pod krovom Bijele kuće uđe u nove nesporazume, a to bi jedna takva ponuda i značila. Ne verujemo da bi SAD žrtvovale stabilnost cijele regije jer su upravo oni puno uložili u stabilizaciju ovdašnjih prilika. Papir na kome bi se tražilo priznanje kosovske nezavisnosti automatski bi povuklo pitanje i statusa Republike Srpske, o čijoj neovisnosti su SAD razgovarale još dok je trajao ‘građanski’ rat u BiH – kazao je Dodik i dodao kako od Vučića traži garanciju da neće ugroziti status RS-a.

Dodik je ocijenio i da SAD dva mjeseca uoči američkih predjsedničkih izbora nisu spremne za otvaranje još jednog pitanja na Balkanu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI