BAHAT I IZBEZUMLJEN! PLENKOVIĆ JE IZVAN SEBE! HDZ-ovci otkrivaju što se događa iza ‘zatvorenih vrata’

Ivan Peric/Cropix

Premda se očekivalo kako će premijer Andrej Plenković javno zauzeti stajalište i očitovati se o prijetnjama koje na njegovu adresu stižu od koalicijskog partnera HNS-a, a potom i od Milana Bandića, on to nije nije učinio. Baš kao i prošli put kada su HNS-ovci inzistirali na smjeni ministra Kuščevića, ucjenjujući premijera preko medija, on se opredijelio za to da muk bude njegova strategija.

Ulogu govornika, kako onda, tako i ovih dana, preuzeo je zato glavni tajnik stranke Gordan Jandroković koji je u izjavi za Jutarnji dao do znanja da HDZ ne prihvaća ultimatume. ”Spremni smo na sve opcije, jedna od njih su izvandredni izbori”, kazao je predsjednik Sabora, jasno i principijelno. Prijevremene izbore, spomenuo je i Davor Božinović, ministar policije, ali uz Jandrokovića, ujedno i jedan od najbližih suradnika premijera Plenkovića.

Je li ovaj dvojac usamljen, ili pak govore ono što Plenković misli, pitanje je koje se samo po sebi nameće, a konfuziju stvara upravo Plenković koji poput neumornog papagaja ponavlja da koalicija nije ugrožena i da partneri razgovaraju. No, koji to partneri razgovaraju? Isti oni koji su na sastanak u Baltazar došli s figom u džepu, iza leđa dogovarajući štrajk prosvjetara na čelu kojega stoji HNS-ova ministrica Divjak? Dobro upućeni svjedoče da je Plenković doista u posljednje vrijeme uznemiren, ali i bahat, što zbog bunta unutar koalicije, što zbog odluke Povjerenstva u slučaju Pokaz. Njegova bahatost, polako, ali sigurno, pokazuje njegovu ranjivost.

Plenkoviću nikada nije bilo teže, a ono što mu i najbliži suradnici zamjeraju jest izostanak odlučnosti. On nije siguran ni u što, pa tako nije u stanju riskirati i najaviti izbore, a dok Plenković čeka i šuti, strpljenja među HDZ-ovcima sve je manje. Ipak, oni koji dobro poznaju Plenkovića kažu kako je njemu u cilju ostati na vlasti iduće godine kada Hrvatska predsjeda Europskom komisijom pa se zato ne usudi niti ići na izbore, a to je nešto što su nanjušili kako u HNS-u, tako i među Bandićevcima.

Stoga pritišću premijera koji ih namjerava pustiti da se sami nose s prijetnjama o rušenju proračuna, smatrajući također da oni nisu u stanju realizirati prijetnje jer se radi o foteljašima. Neki HDZ-ovci smatraju da to nije nešto na što bi se premijer trebao oslanjati te da je sad prava prilika da pokaže odlučnost. Ima u HDZ-u onih koji vjeruju da će se Plenković s Bandićem već nekako dogovoriti, a iz Vlade izbaciti HNS koji mu je dozlogrdio. Hoće li biti izbora, ili će se ipak postići kompromis kao i uvijek dosad, ostaje nam vidjeti.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI