BAGARIĆ ODBACUJE OPTUŽBE O ZASTRAŠIVANJU: Radnici su izmanipulirani, a Rakoci je druga priča

Screenshot HRT

Direktor Hrvatske kontrole zračne plovidbe Vlado Bagarić komentirao je optužbe kontrolora o zastrašivanju, omalovažavanju i prijetnjama otkazima.

Podsjetimo, hrvatski kontrolori zračne plovidbe u javnost su izašli s optužbama protiv direktora Vlade Bagarića za kojeg tvrde da ih se zastrašuje, podcjenjuje i zlostavlja te da je zbog takva ozračja ugrožena i sigurnost zračnog prometa.

No Bagarić odbacuje sve optužbe. Napomenuo je da je riječ o nadziranom i kontroliranom sustavu te da dosad nikada nije bilo nikakvih primjedbi.

“Od početka pandemije COVID-19 osigurali smo funkcioniranje sustava na najvišoj razini, stabilnost tvrtke i, unatoč padu prometa, zadržali smo sva prava zaposlenika. Značajan broj pripadnika Hrvatske kontrole zračne plovidbe ima mjesečnu neto plaću višu od 40.000 kuna”, rekao je Bagarić u središnjem Dnevniku HTV-a.

Rekao je kako ne zna na čemu su optužbe temeljene.



Jedna od optužbi je da su kontrolorima zračne plovidbe usred pandemije plaće smanjene 15%, a da je direktoru isplaćen bonus i nije mu smanjena plaća.

Bagarić je kazao da je njegova plaća regulirana ugovorom s Nadzornim odborom te da je bila u skladu s njim.

Krešimir Rakoci, sindikalni čelnik, tvrdi da je otkaz koji mu se sprema posljedica činjenice da je organizirao akciju protiv Bagarića, što Bagarić odbacuje.

“To što se Rakocijem događa nema nikakve veze s time što je čelnik Hrvatskog strukovnog sindikata kontrolora letenja niti s kolektivnim ugovorom. U proteklih godinu dana napravio je tri velika prijestupa u izvršavanju radnih obveza u skladu s ugovorom o radu. Nisam imao drugog izbora osim pokrenuti postupak otkaza ugovora o radu. Taj je postupak sada na sudu, ne želim prejudicirati ishod, kazao je.

Rakoci kaže da se protiv njega vrši pritisak i zbog toga što nije kao predstavnik sindikata pristao na smanjenje prava radnika u temeljnom kolektivnom ugovoru.

“To nije točno”, kazao je Bagarić.

Objasnio je da je dodatak kolektivnom ugovoru potpisan u srpnju 2021. i to smatra završenom pričom.

Procjenjuje da svi oni koji daju potporu Rakociju, a riječ je o 60-ak ljudi, nemaju sve valjane informacije i izmanipulirani su.

“Zrakoplovni promet bio je u koronakrizi izuzetno teško pogođen, na početku je pao 90 posto u odnosu na prethodnu godinu, a godina je završena s 50% manjim prometom i shodno tome manjim prihodima. I ova je godina krenula loše, no nakon ljetnog perioda sve indicije govore da bismo mogli dosegnuti izlazak iz krize 2022.”, kazao je i naglasio da neće i nikada nije bilo potrebe za otkazima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI