BAČIĆ I BAUK KOMENTIRALI SLUČAJ ČAVAJDA: Bačić: ‘Liječnici su položili Hipokratovu zakletvu prema kojoj su dužni učiniti sve da spase život’

screenshot

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić i potpredsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk za N1 komentirali su slučaj trudnice Mirele Čavajde.

“Kao zastupnik koji je prisegnuo na poštivanje Ustava i zakona držim da se ovdje apsolutno treba ponašati u skladu sa zakonom koji je na snazi i koji govori o mogućnosti medicinskog prekida trudnoće do 10. tjedna. Do tog tjedna liječnici se mogu pozivati na priziv savjesti, ali država je dužna omogućiti medicinski prekid trudnoće. Koliko ja imam informacija, ovdje se radi o 26. tjednu za što je zakonom predviđeno da je prekid zabranjen, osim u dva slučaja – prvi je ako je u pitanju život majke, a drugi zdravstveno stanje djeteta koje onda prijeti i životu majke i da bude mrtvorođeno ili s teškim malformacija. U tom slučaju ne može se govoriti o prizivu savjesti, već za to postoji zakonom predviđen postupak koji govori o prvo i drugostupanjskom povjerenstvu. Koliko dosad imam informacije, a moram se ograditi jer nemam potpune, ministar Beroš je izjavio da je drugostupanjsko povjerenstvo KBC-a Zagreb ocijenilo kako će se prema njihovoj ocjeni stanja dijete roditi živo, kako postoje ozbiljne zdravstvene poteškoće, kako se do sada dijagnosticirao tumor, oni ne mogu tvrditi je li benigni ili maligni i da bi u takvom slučaju zahvat koji bi označio prekid trudnoće mogao dovesti do ozbiljnog kaznenog postupka”, rekao je Bačić.

Dodao je kako su svi liječnici položili Hipokratovu zakletvu prema kojoj su dužni učiniti sve da spase život.

“Ovdje se ipak radi o jednom vrlo etičnom pitanju, je li moguće donijeti takvu odluku koja bi predstavljala svojevrsnu eutanaziju djeteta kada liječnici smatraju da će se ono roditi živo. To je iznimno osjetljivo pitanje i mislim da tu trebamo postupati isključivo po zakonu, a ne po našem svjetonazoru”, istaknuo je.

Treba istaknuti da je u Hrvatskoj još uvijek na snazi zakon iz 1978., a Ustavni sud naložio je 2017. Saboru da donese novi zakon te mu za to dao rok od dvije godine, no novog zakona još nema.Arsen Bauk citirao je članak 22. zakona koji kaže da “nakon isteka deset tjedana od začeća komisija prvog stupnja može odobriti prekid trudnoće, uz pristanak odnosno na zahtjev trudne žene”, i to u određenim slučajevima.

“U ovom konkretnom slučaju to je po zakonu ‘kad se na temelju medicinskih indikacija i saznanja medicinske znanosti može očekivati da će se dijeti roditi s teškim prirođenim tjelesnim ili duševnim manama’. Je li u ovom slučaju to ispunjeno, ne znam, ali tako je po važećem zakonu. Zna se koje su ovlasti države, a što pravo žene. Država mora osigurati ženi da ostvari svoje pravo. Ako to ne osigura Hrvatska, osigurat će neka druga država. To je naša situacija s kojom danas suočeni. Ovo je tužan i tragičan događaj u obitelji i mislim da država ne treba dodatno raditi tu situaciju još težom”, naglasio je Bauk.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI