BAČEN KAMEN NA ČILEANSKOG PREDSJEDNIKA HRVATSKIH KORIJENA: ‘Ako netko misli da može uplašiti ili promijeniti način na koji želimo upravljati zemljom, vara se’

Foto: Guliver /Felipe Vargas Figueroa

Čileanski predsjednik hrvatskih korijena Gabriel Borić (36) napadnut je kamenom prilikom svog prvog službenog posjeta izvan glavnog grada u toj južnoameričkoj zemlji.

Lijevo orijentirani Borić, koji je preuzeo mandat u ožujku, boravio je u gradu La Sereni udaljenom 400 kilometara sjeverno od Santiaga. Prije ulaska u zgradu regionalnih vlasti približio se željeznoj ogradi gdje je pozdravljao okupljene ljude, piše portal Dnevno.

Iz gomile je bačen kamen koji je pogodio u prsa Borićevog šefa kabineta, pokazuje snimka.

Pogođeni Matías Meza-Lopehandía (42) nije ozlijeđen, izvijestila je čileanska policija. Priopćila je kako je ubrzo nakon incidenta uhitila prosvjednika (31) te da sada istražuje njegov motiv.

“Ako netko misli da može uplašiti ili promijeniti način na koji želimo upravljati zemljom, vara se”, rekao je Borić na konferenciji za medije nakon incidenta. “Mi ćemo nastaviti razgovarati s ljudima koji se slažu s nama, a također i s onima koji se ne slažu, jer je to uloga vlade – slušati i gledati u oči”, naglasio je.Borić, koji je došao u trodnevni posjet kako bi se sastao s predstavnicima regionalnih vlasti te obišao jednu bolnicu, u prvi tren nije primijetio da je kamen bačen prema njemu, sve dok ga osiguranje nije upozorilo.

U Čileu, s oko 19 milijuna stanovnika, živi oko 200 tisuća Hrvata i njihovih potomaka, podatak je hrvatske vlade.

Borić, najmlađi predsjednik u povijesti Čilea, tijekom prvih 30 dana mandata suočio se s rastućim cijenama goriva i javnog prijevoza, zahtjevom za povećanjem minimalne plaće, a također i s prethodno nastalim sukobom države s autohtonim narodom Mapuche koji traži autonomiju, povratak zemlje te priznanje kulturnog identiteta.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI