AVIONI NE DOLAZE ‘GOLI’: Banožić objasnio što sve uključuje ugovor o nabavci Rafalea

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Odluka o kupnji Rafalea donesena je još  28. svibnja, a dolaskom francuskih predstavnika, ugovor će napokon biti i potpisan.

Ministarstvo obrane zaduženo je za provedbu svih potrebnih radnji u vezi sklapanja ugovora između Hrvatske i Francuske. Ugovor će potpisati ministar obrane Mario Banožić i francuska ministrica obrane Florence Parly.

Ministar Banožić rekao je kako je riječ o avionima potpuno kompatibilnima NATO standardima koji će Hrvatskoj biti “dostatni 30 i više godina”.

Uključeni dijelovi, oprema, obuka, simulator i naoružanje

Naveo je i da je uz 12 aviona, u paketu i moderan simulator letenja koji će omogućiti cjeloviti spektar obuke i validacije taktike, zemaljska i ispitna oprema, kao i pričuvni dijelovi te sveobuhvatna potpora tvrtki proizvođača.

“Osiguran je i moderan osnovni paket naoružanja zrak-zrak i zrak-zemlja za gađanje, raketiranje i bombardiranje ciljeva te obuka osoblja po načelu ‘obuka obučavatelja”, dodao je.



Istaknuo je i da će se obuka letačkog i zrakoplovno-tehničkog osoblja provoditi u Francuskoj i Hrvatskoj. Početak obuke zrakoplovno-tehničkog osoblja predviđen je potkraj 2022. godine, dok je početak obuke letačkog osoblja planiran početkom 2023. godine.

“Ugovorom je obuhvaćena i vojna suradnja, školovanje te održavanje zajedničkih vježbi francuskog i hrvatskog ratnog zrakoplovstva”, rekao je Banožić.

“Prijenos vlasništva nad avionima, naveo je, provest će se u Francuskoj te će do potkraj 2024. godine u Hrvatskoj biti osam aviona, a do kraja prvog kvartala 2025. i preostala četiri aviona”, dodao je.

Sve avione će iz Francuske u Hrvatsku “prevesti” piloti Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva.

Ove je godine za kupnju Rafalea u državnom proračunu već osigurano nešto više od 2,3 milijarde kuna, u idućoj godini ta svota iznosi više od 2,1 milijarde kuna, u 2023. ona je 1,8 milijardu kuna, u 2024. 1,7 milijardu kuna, a potom u 2025. godini nešto manje od pola milijarde kuna te u 2026. godini 133,4 milijuna kuna.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je kako ćemo sutra oko podne iznad Zagreba vidjeti dva Rafalea kakva kupujemo u simboličnom letu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI