Avdagić: Vučić vodi politiku visokog rizika, u pozadini svega ruska destabilizacija Europe

Screenshot

Srbija u zadnje vrijeme otvara više kriznih žarišta u vlastitom susjedstvu. Vanjskopolitički  i sigurnosni analitičar Denis Avdagić ističe da Aleksandru Vučiću takve krize kratkoročno koriste, posebno u kontekstu nadolazećih izbora. Međutim, upozorava da ih je, jednom kada se pokrenu, vrlo teško kontrolirati. Posebno ističe ulogu Rusije u produciranju nestabilnosti na jugoistoku Europe, te ruski utjecaj na srbijansku politiku.

Je li Vučiću, u kontekstu nadolazećih izbora, potrebna eskalacija napetosti u susjednim zemljama? 

To je ključno pitanje. Većina onih koji se bave promatranjem politike će naravno reći da mu je to potrebno te da će to biti korisno za njega na izborima. Međutim, treba istaknuti da je jako teško kontrolirati više otvorenih, ako možemo to tako reći, frontova. U ovom kontekstu je za Aleksandra Vučića jako rizično da se sve to odvija simultano. Međutim, u kontekstu neke kratkoročne priče sasvim je sigurno da to donosi određene političke koristi i da će Vučić to znati iskoristiti.

Zato se može zaključiti da on i ljudi oko njega na neki način sukreiraju te krize u mjeri u kojoj je to moguće u određenom kontekstu.

S druge strane, treba reći da neke krize koje se u regiji događaju nisu potaknute od Srbije. One se jednostavno događaju. Možda padaju na plodno tlo zbog određenih stvari u Srbiji, ili padaju na plodno tlo nekome drugome, međutim, one se jednostavno događaju. Ovo je područje koje je prikladno za česte i dugotrajne krize, i one se stoga i održavaju, sa većim ili manjim intenzitetom.



Koliko je Vučić neovisan akter, a koliki je u tome svemu utjecaj ruske politike? 

Politika Srbije na Kosovu ne izgleda ni u kom pogledu kao samostalna akcija, i ne izgleda kao nešto što sama Srbija može kontrolirati i provoditi. Posve je sigurno da je to sve skupa u određenoj mjeri vezano uz Rusiju. Ako pogledamo samo pitanje povlačenja priznavanja Kosova, jasno je da to nije samostalna akcija Srbije, već da je tu morala biti upletena daleko angažiranija, aktivnija i moćnija svjetska sila. Naravno, u tom kontekstu nema uopće spora o kome se to radi, to je posve sigurno Rusija.

Rusija je jedina sila koja javno potvrđuje taj svoj utjecaj. I kada je u pitanju Crna Gora, Kosovo, Bosna i Hercegovina, sve ono što se negativno događa je u javno proklamiranom interesu Rusije. Prema tome, stvari su prilično jednostavne. Znamo otkud dolaze problemi, prema tome znamo tko ih generira.

Zašto mislite da je nestabilnost na ovom području u interesu Rusije? 

Radi se o jedinoj zemlji među svjetskim silama koja u tom kontekstu ima koristi od toga da Balkan ostane neko nesigurno područje, u kojem ona može i dalje imati upliva, u kojem je i dalje relevantna svjetska sila.

U slučaju da se ovdje stvari riješe, onda zemlje idu odlučnije prema Europskoj uniji, i onda Rusija više nije nikakav bitan, relevantan faktor. Stvari su prilično jasne kada se želi pogledati što se tu događa.

Nažalost, jedan veći dio analitičara i političara u Srbiji želi zažmiriti na ono što se tu događa.

Je li moguće u Srbiji na neki način neutralizirati nacionalističke krugove, koji koriste kao instrument ruskog utjecaja?

Apsolutno ključno pitanje je može li se sve ovo promijeniti. Ovo što se događa nije novost. Mi svako malo gledamo ovakve eskalacije u većoj ili manjoj mjeri. Pitanje je može li se to promijeniti i postoji li za to interes, snaga, volja i može li to napraviti Vučić ili netko tko dođe poslije njega.

Moje mišljenje je da je to teško promijeniti, prije svega, u situaciji gdje je u Srbiji najveći medijski oglašivač Naftna Industrija Srbije, koja je u direktnom vlasništvu ruske naftne kompanije. To predstavlja izravni upliv na medije od strane tvrtke koja ima interes promovirati nacionalne interese ruske države. Dok je to tako, stvari će se jako teško mijenjati.

Što se tiče samog Vučića, ne bih odmah rekao da njemu u potpunosti odgovara ovakva situacija. Mislim da se u nizu situacija pokazivalo da on ima želju popraviti situaciju, poboljšati ugled Srbije. Ali mislim da je i on tu nemoćan u situaciji u kojoj, po mojem mišljenju, čak ni on ne kontrolira u potpunosti medije u Srbiji. Tu je puno moćniji onaj koji nosi vreću s novcima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI