AVDAGIĆ O VUČIĆU: ‘Pomalo je neprimjereno davati Hrvatskoj rok da mu odobri posjet. To se tako ne radi’

Screenshot/N1

Vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić za N1 je komentirao diplomatski skandal Hrvatske i Srbije zbog toga što je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić htio doći u posjet Jasenovcu bez službene najave.

Avdagić je rekao da treba biti realan i reći da je Vučić “defacto persona non grata” za Hrvatsku.

“Njemu nije zabranjeno da dođe, ali neće mu biti odboren ulazak u Hrvatsku još neko vrijeme. Posve sigurno on je mastermind planiranja ovakvih i sličnih provokacija koje služe njemu za nekakav politički cirkus i show koji se odvija kontinuirano u Srbiji otkad je on došao na vlast”, istaknuo je.

Dodao je kako je teško vjerovati da bi to bio posjet u pijetetu žrtvama da je Vučiću i bilo odobreno.

“Ako ne bi na samom terenu izazvao provokacije, onda bi kasnije to iskoristio. Ne postoji iskrena namjera za poboljšanje odnosa Hrvatske i Srbije, bar kad se radi o Aleksandru Vučiću. Neko vrijeme već gledamo političku realnost da je Srbija odustala od svog europskog puta. Njima možda treba nekakav povod ili neka druga strana koja će im služiti za zaustavljanje tog europskog puta”, naglasio je.



Avdagić je mišljenja kako “te provokacije koje su usmjerene prema Hrvatskoj popločavaju mogućnost da bi se izazvalo ovdje reakciju koja bi bila blokada Srbije prema europskom putu, a gdje bi Vučić onda rekao da on nije kriv i da je Hrvatska kriva”.

Osvrnuo se i na rok koji je Vučić dao hrvatskoj Vladi da mu odobri posjet, a to je do 17. rujna.

“Nemamo temelja da vjerujemo da će mu biti odobren. Pomalo je neprimjereno davati Hrvatskoj rok da mu odobri posjet. To se tako ne radi. Ako se takav dokument šalje, onda se on ne obznanjuje. Tu nije iskrena namjera Vučića da mu to bude odobreno. On i ovako radi cirkus, radio bi cirkus da mu je i bilo odobreno. Plenković je primjereno reagirao i bilo bi dobro da se da što manja pozornost takvoj komunikaciji i da se reagira samo kad je zaista potrebno”, naglasio je vanjskopolitički analitičar.

Osvrnuo se i na reakciju Milorada Pupovca na incident.

Rekao je kako u hrvatskoj politici postoje dvije osobe koje ponekad previše komentiraju i koje bi trebale stati na loptu.

“Jedan je predsjednik Milanovića, a druga osoba koja, čini mi se ulazi u ovu priču posve nepotrebno za njega i potpuno nepotrebno za odnose dviju država, je Pupovac. Upravo ova situacija u kojoj je nepotrebno došlo do tenzija do prikazuje, a on se trebao povući i ne komentirati”, istaknuo je Avdagić.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI