Austrija ne želi otvoriti granicu s Hrvatskom: Strpali nas u skupinu s Italijom i Španjolskom!

Foto: Cropix

Hrvatska, uz Italiju, Španjolsku, Grčku i Sloveniju nije na popisu zemalja prema kojima će sredinom lipnja Austrija otvoriti svoje granice, piše Jutarnji list.

Iz izjava austrijske vlade da će se svako otvaranje granica voditi uz “dobru koordinaciju” i “usko koordinirani pristup” može se iščitati da Austrijanci ne žele riskirati otvaranje prema zemljama koje, prema njihovom mišljenju, nemaju zadovoljavajuću epidemiološku situaciju. Budući da je u Hrvatskoj, kao i u Sloveniji, epidemiološka slika jedna od najboljih u Europi, opravdano je pitanje zašto Austrijanci oklijevaju.

Mjere koje su trenutačno na snazi, a koje bi ostale vrijediti za Hrvatsku ako Austrijanci ostanu pri svome, ne zabranjuju ulazak u Austriju ali ga značajno otežavaju. Tako će hipotetski turisti koji se vraćaju s ljetovanja iz Hrvatske na ulasku u Austriji morati imati negativan test na Covid-19 koji nije stariji od četiri dana ili će morati u samoizolaciju koja se može prekinuti ako se obavi testiranje u Austriji i test bude negativan na virus.

Sve to bi moglo biti dovoljno da obeshrabri Austrijance i ostale koji, odmah nakon Nijemaca, drže najveći udio u našoj strukturi turista. Lani su činili čak 10,6 posto.

Kako Jutarnji list doznaje, pozivajući se na dobro upućene izvore, popuštanje granica prema Hrvatskoj moglo bi se realizirati ali ponajviše zbog pritiska europske komisije.
“Preporuka je Komisije, koju je navela u svojim smjernicama, da se granice otvore za zemlje s povoljnom epidemiološkom situacijom, a poseban je uvjet prema kojem to otvaranje granica ne smije biti diskriminatorno prema državama. Uvjereni smo stoga da će Austrija sredinom lipnja ipak morati otvoriti granice kako bi Austrijanci koji to žele mogli odlaziti na odmor i izvan zemlje”, rekao je taj izvor za Jutarnji list.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI