AUSTRALSKI HRVAT IZNENAĐEN: Doniram Hrvatskoj milijun dolara, ali nitko nije zainteresiran

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ovaj australski Hrvat kaže kako je pismo s ponudom od milijun dolara gradonačelnicima Knina, Vukovara i Zagreba poslao prije godinu dana, no – nitko nije odgovorio.

 

Australski tjednik “Domovina” začuđeno piše o hrvatskoj “kratkovidnosti pri čemu nisu u stanju prepoznati dobru priliku ni kada im je – pred nosom.

Marko Franović je iz Boke Kotorske izbjegao u daleku Australiju prije više od pet desetljeća, a 2007. godine proglašen je najboljim doseljeničkim biznismenom, u konkurenciji čak 1.500 uglednih poduzetnika iz cijele Australije.

Franović je još prošle godine odlučio donirati ravno milijun dolara i to za Hrvatsku pravoslavnu crkvu, točnije, za izgradnju crkve i ureda za arhiepiskopa koji, još uvijek nepriznati, službuju na otvorenom.

Ovaj australski Hrvat kaže kako je pismo s ponudom od milijun dolara gradonačelnicima Knina, Vukovara i Zagreba poslao prije godinu dana, no – nitko nije odgovorio.



“Srpska pravoslavna crkva je kao dio vladajuće koalicije izvršila pritisak da se registracija HPC onemogući jer SPC bez ikakve pravne osnove iz državnog proračuna izvlači 500 milijuna kuna i nezakonito prisvaja vrijedne nekretnine. Lijepo ubiru novac čiji dio treba ići HPC-u. Treba se ispitati je li imovina SPC-a ustvari nekadašnja imovina HPC-a. Vlada Ministarstva uprave RH još uvijek nije odobrila registraciju HPC-a iako ona već sada ima legitimitet po odluci Europske pravoslavne crkve”, kazao je u pismu Franović i objasnio zašto je registracija HPC-a nužna, te zašto želi donirati baš nju:

“Po zadnjem popisu stanovništva, u Hrvatskoj ima 17.600 građana koji su se izjasnili kao pravoslavni Hrvati. Dok god Hrvati pravoslavne vjere budu išli u u srpske crkve jer nemaju svoju, mozak će im biti ispran i neće moći prakticirati svoju vjeru. Vjernicima treba dati priliku da pokažu svoje rodoljublje a jedini način je da to učine u HPC-u! Za to sam spreman dati donaciju, da se hrvatski pravoslavci odvoje od Srpske pravoslavne crkve koja promovira četništvo i promovira ideju o Velikoj Srbiji”.

Unatoč svojim objašnjenjima i izdašnoj donaciji, ovog se projekta ne dotiče nitko.

Hrvatski arhiepiskop izjavio je kako se 2016. godine za pomoć obratio Tomislavu Karamarku i zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, no rekli su mu kako ne mogu ništa dok se HPC službeno ne prizna.

I tako u krug…

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI