AS IZ RUKAVA GORANA ALEKSIĆA: Traži popis svih konferencija na kojima je Vujčić sudjelovao zadnjih pet 5 godina!

screenshot/HRT

Aleksić je istaknuo kako su u petak poslali zahtjev HNB-u u kojem traže popis svih konferencija i skupova u RH i inozemstvu na kojima su sudjelovali guverner Vujčić ili drugi dužnosnici HNB-a u razdoblju 1. 1. 2012. - 1. 2. 2017. godine

Povjerenstvo za sukob interesa u petak je odlučilo – pokrenuti postupak protiv guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića. Ta je vijest odjeknula u medijima, ali i u financijskim institucijama. Tim povodom, u Studiju 4 na HRT-u gostovao je saborski zastupnik Goran Aleksić, koji u parlamentu predstavlja stranku Snaga i Udrugu Franak.

Guvernera je Povjerenstvu za sukob interesa prijavila upravo Udruga Franak. Na pitanje zašto su to učinili, Aleksić je izjavio kako je u cijeloj priči sporno to što je to jedna privatna korporacija. Rekao je da je zadatak HNB-a da utvrđuje monetarnu i deviznu politiku, da čuva stabilnost cijena, da podržava gospodarsku politiku RH, da sudjeluje na skupovima koje organiziraju slične organizacije u EU-iu i svijetu, npr. kao centralne banke, a nipošto ne može sudjelovati na skupovima koje organizira nekakva privatna korporacija i još da ona to plaća guverneru – to je uistinu nešto što je sumnjivo i što miriši na sukob interesa.

HNB je naknadno platio troškove Vujčićeva boravka u Kitzbühelu. Aleksić kaže da ne zna kada su to platili. Kasnije su izašle informacije da je prijašnjih godina UniCredit plaćao i da nije kasnije HBN ništa plaćao, pa mogu pretpostaviti da su platili smo zbog naše prijave te troškove kako bi se prikazalo da oni to plaćaju sami. Guverner je sudjelovao i na skupu i na neformalnom druženju polije skupa i dozvoljavao da mu se govore nekakve stvari bez ikakve reakcije. Npr. ekonomski predstavnik Unicredita je izjavio ‘odmah zaustavite monetarnu reformu’ – kako on to može reći centralnom bankaru suvremene države, pa tko je on, pita se Aleksić.

Aleksić je istaknuo kako su u petak poslali zahtjev HNB-u u kojem traže popis svih konferencija i skupova u RH i inozemstvu na kojima su sudjelovali guverner Vujčić ili drugi dužnosnici HNB-a u razdoblju 1. 1. 2012. – 1. 2. 2017. godine. Tražili su i popis svih organizatora skupova, popis troškova svake pojedinačne konferencije/skupa te jasnu specifikaciju tko je podmirio troškove guvernera, viceguvernera i drugih dužnosnika na skupovima te specifikaciju troškova.

Aleksić tvrdi da su “banke-majke” preko financijskih derivata za CHF nemoralno zaradile na razlici tečaja oko 10 milijardi kuna. Kaže kako ne može znati točan iznos, ali pretpostavlja da je to oko 10 mlrd. kn. Naše banke nisu imale pokriće u ‘švicarcima’ pa su morale pokriti plasirane kredite savalutnom klauzulom o švicarskom franku na drugi način, a to se sad pokriva van bilanci, dodao je za HRT.Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI