APEL OSOBA S INVALIDITETOM: ‘Proteze s aktualnog popisa HZZO-a su zastarjele i ispod razine ljudskog dostojanstva, traže se tehnološki naprednija pomagala’

Pixabay/Ilustracija

Osobama s invaliditetom trebalo bi omogućiti dobivanje suvremenih pomagala jer su proteze na aktualnom popisu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) zastarjele i ispod razine ljudskog dostojanstva, istaknuli su iz Zajednice amputiranih osoba.

Oni traže da HZZO na popis pomagala uvrsti tehnološki naprednija pomagala nove generacije, kao što su to napravile i ostale zemlje u okruženju s kojima se uspoređujemo, rekli su u Udruzi osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i Zagrebačke županije (UAZ).

Promatrajući statističke podatke, vidljivo je kako u Hrvatskoj živi više od 50 tisuća osoba s amputacijama udova. To je 10 posto osoba s invaliditetom. Broj amputacija dosta je visok kod oboljelih od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

UAZ iznosi i rezultate internog istraživanja koje ukazuju da se na listi pomagala HZZO-a nalazi oko 40 zastarjelih proteza ruku i nogu koje se više ne primjenjuju, što upućuje na dubinske probleme i zanemarivanje stvarnih potreba korisnika.

Stoga osobe s amputacijom uglavnom ne koriste HZZO-ova zastarjela pomagala (posebno natkoljenične proteze), prisiljene su same kupovati bolje proteze kreditima ili mole za donacije.



Pomagala za djecu također su zastarjela i kao takva potiču djecu da koriste pomagače u nastavi, umjesto da se kvalitetnim pomagalima poveća neovisnost te djece u školi i izjednači ih se s vršnjacima.

UAZ ističe da komponente novije generacije pomažu korisnicima da budu aktivniji, troše manje energije na kretanje, smanjuju troškove te omogućavaju obiteljski život i uključivanje u tržište rada.

Zbog svega toga zajednica amputiranih osoba traži reviziju i dopunu Pravilnika o ortopedskim i drugim pomagalima kako bi se na HZZO-ov popis uvrstila nova pomagala koja zadovoljavaju individualne potrebe.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI